синдикални организации

След дълги месеци настояване от страна на синдикатите в МВР, което в някакъв момент се превърна в обещание от страна на министъра на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков, полицаите ще получат своето увеличение на заплатите с 20%. В актуализацията на бюджета за 2022 година държавата заложи 175 милиона лева повече за заплати в МВР. За сравнение – заложи само 5,2 милиона лева за увеличение на стипендиите на докторанти. 

По информация на NOVA Симона Радева, по онова време служител на Първо РПУ – София, получавала от Георги Семерджиев по 2000 лева на месец, за да му осигурява полицейски чадър.

От 1 април 2022 година докторантите в българските университети получават 750 лева стипендия. С тези пари се предполага, че трябва да се издържат, докато извършват научната дейност. С актуализацията на бюджета за 2022 година беше заложено стипендията за редовни докторанти да стане 1000 лева със задна дата от 1 юли. Преди първото повишение стипендията беше скромните 500 лева.

Покрай данните за докторантите, чиито стипендии се увеличават, се завъртя цифрата 3496 – това е броят на докторантите в българските университети у нас, които ще се възползват от увеличението. 3496 докторанти. Колко са симоните, не е ясно – за тях сякаш няма статистика и никой не ги брои. Не е ясно и кой и на какво ги обучава преди да станат „служители на реда“.

Ясно е обаче, че полицаите получиха своето 20% увеличение на заплатите. А ако Георги Семерджиев не беше предизвикал катастрофа, в която да отнеме живота на две млади момичета, и Симона щеше да получи своето увеличение – нищо, че NOVA твърди, че има данни как полицайката е получавала допълнително една заплата на университетски професор за „заслугите“ си.

Нужни ли са ѝ на Симона тези 20%, след като се твърди, че взима една „заплата“, равна на заплащането, получавано от един университетски професор, е реторичен въпрос. А липсата на статистика колко са симоните в системата на МВР прави отговора на въпроса има ли изобщо нужда от увеличението още по-труден.

Появи се мнението, че именно ниските заплати в МВР водят до полицейски чадъри. Не, липсата на качества водят до тях. Няма смисъл да вдигаме заплатите в МВР, преди да реформираме структурите на вътрешното министерство. А реформата би следвало да започне с мащабен реподбор. Чак когато симоните си тръгнат, каквото и да е би имало смисъл.

Впрочем, помним русата полицайка, която риташе в слабините повалени момчета на протестите през 2020 година зад колоните на Министерския съвет. Дали тя ще получи своето 20-процентно увеличение, или някой се погрижил вече да не е в системата на МВР?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Не съм съгласна с подигравателното отношение към служителите в МВР.Не съм съгрласна и реформиране от некомпетентни хора- гаврата наречена „реформа на Бъчварова“ нанесе непроправими бели и щети в средите на МВР, но за тях никой не говори и не споменава. Трябваше само да се върне закона в положението преди простотиити които сътвори Бъчварова и много от нещата щяха от раз да си дойдат на мястото. Колко трудно бе да се спази в онзи момент закона ? Но на власимеющите тогава клекнаха и клякат както винаги мнозина в държавата – и интелектуалци, и журналисти та чак и конституционни съдиистанаха за посмешище с незачитане на „завареното положение“ дето хем го има хем го ням в закона. И се нагнети обстановката и се кара през пръсти. Като има само неправда около теб, като си потърпеш от неправда, като си във върнележката и вихъра на некадърни политици обгрижвани от неудачници …КАК ДА БЪДЕ ДРУГО ? ОЩЕ ЩЕ ПАТИ ОБЩЕСТВОТО КАТО ИСКА ДА БЪДЕ ВОДЕНО ОТ ТУНИНГОВАНИ ОСОБИ -НИМА В ПАРЛБАМЕНАТ НЯМА ? В ДРУГИТЕ МИНИСТЕРСТВА НЯМА ЛИ ? Я СЕ ПООГЛЕДАЙТЕ …

  2. Проблемите са два ниски заплати и некачествен подбор. Разменяйте реда както си поискате,но резултата винаги ще бъде един и същ. Между другото МВР не може да бъде остров на морала при положение,че корупцията се вихри във всички други сфери на обществото ни. Просто няма причини това да бъде така.Помислете малко парламент ,прокуратура, съд, образование, здравеопазване,общини всичко тъне в корупция. Сочейки с пръст само МВР някой се опитва да се измъкне по търлъци и да продължи постарому.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук