Мария Захарова
Мария Захарова

Европейският съюз ще предостави финансова помощ от 1 милиард евро за Украйна. Русия пък пак заговори за пряк военен сблъсък със САЩ.

Нов 1 млрд. евро за Украйна

Министрите на финансите на страните от Европейския съюз одобриха днес изплащането на нова финансова помощ от 1 милиард евро за Украйна, с което общата макрофинансова помощ от 27-те за тази страна, изправена пред последиците от руската инвазия, достигна 2,2 милиарда евро, предаде „Франс прес“.

„Одобрената днес помощ има за цел да отговори на най-спешните нужди на Украйна от непосредствено финансиране, така че украинската държава да може да продължи да изпълнява най-основните си функции“, заяви чешкият министър на финансите Збинек Станюра, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

А какви санкции наложи Европейският съюз на Русия след началото на нейната инвазия в Украйна, четете ТУК.

Русия обвинява САЩ за повишен риск от пряк военен сблъсък

Русия обвини САЩ за повишения риск от пряк военен сблъсък между двете страни, като заяви, че САЩ и други западни държави са провокирали „изостряне на украинската криза“, съобщи говорителката на външното министерство Мария Захарова, информира ДПА.

Тя има предвид доставките на оръжие от Запада за Украйна в подкрепа на страната в битката срещу Москва.

Разбира се, САЩ и НАТО множество пъти заявяваха, че не търсят пряк конфликт с Русия, като действията им го показват – те не участват пряко във войната в Украйна. Думите на Захарова на практика представляват някаква отчаяна заплаха към САЩ, опит на Русия да затвърди своята мощ поне пред вътрешната си руска аудитория.

„Вашингтон и неговите съюзници опасно балансират на ръба на открита военна конфронтация с нашата страна – а това означава: пряк въоръжен конфликт между ядрени сили“, добави Захарова.

Говорителката разкритикува и японския премиер Фумио Кишида за изявленията относно ядрената заплаха, която представлява Русия. „Абсолютно неприемливо“ е Русия да бъде представяна като страна, която заплашва другите с ядрени оръжия, заяви Захарова. Припомняме, че на Русия от началото на войната си в Украйна няколко пъти съобщи, че вкарва ядрените си въоръжения в готовност, а множество други пъти пък шантажираше и заплашваше именно с ядрено оръжие.

Такава заплаха беше насочена и пряко срещу България. Повече за това ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук