Днес премиерът прие генералния секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар и ръководителя на офиса за ЕС и Балканите Полин Аде-Мевел.

„Репортери без граници” твърдят, че от три години правят опити да се срещнат с премиера, но без успешно. Днес най-накрая тази среща беше реализирана.

Международната неправителствена организация призова премиера Борисов да поеме конкретни ангажименти за подобряването на медийната среда в България.

Кристоф Делоар припомни, че България е на 111-то място по медийна свобода (последна в ЕС) и има нужда от конкретни усилия за подобряване на тази ситуация.

По думите му „тормозът над медии”, осъществяван чрез законови механизми, е една от основните причини България да е на 111-то място.

От своя страна Аде-Мевел акцентира върху правния и административен натиск, оказван над медии в България. Според нея един от ключовите проблеми е липсата на редакционна независимост, на прозрачност за медийната собственост, като и наличие на конфликт на интереси.

От „Репортери без граници” заявиха, че има много фактори, които трябва да се подобрят.

„Имахме двучасова среща с премиера, за да му обясним нашата оценка защо България е класирана на 111-то място в класацията за свобода на пресата. Според нас премиерът на България би трябвало да изиграе историческа роля за спирането на това пропадане и да създаде по-добри среда за журналистиката в страната. Министър-председателят каза, че е много горд с икономическия растеж и че очевидно трябва да има подобряване и на медийната среда“, разказа Делоар след срещата.

Двамата са призовали да бъде създадено ново законодателство за работеща забрана на конфликта на интереси и по-добра редакционна независимост, за да се създаде по-добра среда за свобода, независимост и плурализъм.

На въпрос дали смята, че Бойко Борисов ще се съобрази с препоръката, Кристоф Делоар коментира:

„Не можем да предскажем бъдещето. Знаем, че сме много ясни в оценките си“.

Той отбеляза, че на срещата е поставен въпросът с избрания нов главен прокурор, чийто изявления по адрес на медии будят тревога, че тормозът над медиите, извършван чрез законови механизми, може да се засили.

„Ние искаме ангажименти и структурни промени и смятаме, че трябва да има пътна карта, която да води до подобряването на ситуацията в страната, отвъд обещанията, които вече са направени, свързани с разпространението на печатни медии“, каза генералният секретар на „Репортери без граници“.

Делоар каза, че ако България иска да се изкачи нагоре в индекса за свобода на медиите, пътната карта трябва да бъде много по-амбициозна.

По думите му от „Репортери без граници“ не са съгласни с мнението на премиера, че обществените медии в България работят свободно.

Полин Аде-Мевел сравни медийната ситуация у нас като „медийна гражданска война“.

Тя добави, че правозащитниците са разтревожени от кризата в БНР и от факта, че проправителствените медии са подкрепяни от властта.

На срещата въпросът за редакционната независимост, както и случая с журналиста от БНР Силвия Великова, е бил обсъден.

„По въпроса за независимостта на обществените медии – разгледахме случая със Силвия Великова, случая с БНР. Изходът от кризата трябва да бъде перфектен, така че атмосферата да не се промени и случаят да не рефлектира върху независимостта на обществената телевизия и радио. Това са въпросите, които повдигнахме пред премиера“, каза Полин-Аде Мавел.

След срещата на Борисов с „Репортери без граници“ пресцентърът на Министерския съвет съобщи, че премиерът е поканил представителите на организацията „да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност“.

Той е запознал Кристоф Делоар с наскоро приетата от правителството мярка, гарантираща своевременен и безпрепятствен достъп до информацията в печатните издания – тоест, българските пощи да разпространяват печатните издания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!