iran-nuclear-deal-1
Инцидент на ядрена площадка с Иран

Техеран няма намерение да се оттегля от ядрената сделка, заяви иранският заместник-министър на външните работи Абас Аракчи по време на среща с японския външен министър Тошимицу Мотеги.

„Нашата цел не е да излезем от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) но след година търпение и липса на изпълнение на задълженията от европейските страни, решихме да намалим нашите задължения“, каза Арачи, цитиран от РИА Новости.

В случай, че санкциите върху Иран бъдат отменени и страната може да ползва преференциите, предвидени от ядрената сделка, Техеран ще се върне към прилагането на разпоредбите, от които се е отказал, добави заместник-министърът на външните работи на Иран.

През 2015 г. шесторката (Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ, Франция) и Иран обявиха сключване на СВПД. Споразумението предвижда отмяна на санкциите в замяна на ограничаване на ядрената програма на Иран. Сделката в първоначалния си вид не оцеля дори три години: през май 2018 г. САЩ обявиха едностранно оттегляне от нея и възстановяване на строги санкции срещу Ислямската Република. Иран обяви поетапно намаляване на задълженията си по споразумението.

На 6 ноември Иран за четвърти път отказа да изпълни задълженията си по ядрената сделка и стартира използване на центрофуги за обогатяване на уран в съоръжение във Фордо, като в същото време ядрената сделка предполага, че комплексът в Натанз трябва да бъде единственият за такива цели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!