„Има такъв народ“ изтегля министрите си от управлението. Това съобщи лидерът на партията Станислав Трифонов в свое обръщение във Facebook.

„Нито министър-председателят, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи, както трябва. Това е агония. Ние нямаме място в нея“, каза той.

Причините, които той посочи, са две – Република Северна Македония и актуализацията на бюджета.

„По отношение на Северна Македония министър-председателят води друга външна политика, различна от политиката Министерството на външните работи, от политиката на парламента, различна от политиката, декларирана на Консултативния съвет при президента“, каза Трифонов. Той обвини премиера Петков, че има свой външен министър, различен от министъра на ИТН Теодора Генчовска, като според Трифонов това е Весела Чернева.

„Министър-председателят е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото на Северна Македония и прави всичко възможно това да се случи“, каза Трифонов.

По отношение на бюджета, Трифонов заяви, че „откакто Асен Василев е финансов министър, в държава хвърчат милиарди“.

„Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България – 9 милиарда лева за 9 дена през декември, 2021 година“, каза той и обвини Василев, че 4 млрд. лева са били източени от енергетиката и изхарчени за текущи нужди поради липса на приходи.

Според Трифонов мерките в актуализацията на бюджета само ще увеличат инфлацията.

„Къде е борбата с мръсните пари, които щяха да ловят? Нали щяха да хващат мръсните пари и да ги вкарват в държавата? Къде са осветените корупционни схеми на предишното управление?“, попита той в изявлението си.

Според Трифонов министрите на „Продължаваме промяната“ водят всички нас към фалит.

Въпреки това Трифонов обяви, че депутатите на ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в пленарна зала в частта на социалните мерки и пенсиите, но не и останалата част, защото за него тя е вредна.

„Доброволно излизам от управлението“, каза Трифонов.

„От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и тази агония“, завърши той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук