Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков.

Разривът между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ започнал, когато Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ръководено от Гроздан Караджов, поискало да плати средствата за ремонти на пътните строители, а правителството изразило резерви. Това става ясно от думите на премиера Кирил Петков в студиото на bTV.

Припомняме, че преди броени часове лидерът на ИТН Станислав Трифонов обяви, че оттегля министрите си от управлението, а ПП – че ще работи за кабинет на малцинството.

„От МРРБ и АПИ искаха да похарчат 1 милиард и 100 милиона безконтролно. Първото наше скарване дойде тогава“, каза Петков. Тогава ИТН поискали да се плати на „всички тези фирми, които бяха строили по времето на Борисов“.

Следващият конфликтен момент бил изборът на управител на БНБ.

„Имаше риск, че Каримански няма да изпълни ролята на истински гуверньор на БНБ. Обадих се на Трифонов, за да предложат друг техен кандидат. След този момент, Трифонов спря да си вдига телефона. Писахме СМС-и, опитвахме се да се обаждаме“, разказа Петков. Премиерът е опитал да комуникира с председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, но от него получил отговор: „Аз не съм оторизиран да говоря с Вас“.

Според Петков, най-лошото по време на война е да влезем в цикъл на избори и служебни правителства. Той добави, че стилът на Трифонов е да играе силово и да не му пука какви ще са последствията за народа. „Направиха го, както един певец може – без никаква отговорност за България. Били сме щели да фалираме държавата – та той не разбира от финанси“, допълни Петков.

„Моята теза е, че тези хора бяха в политиката, за да се опитат да вземат едни обществени поръчки през АПИ. Когато тези поръчки не се случиха така, както се надяваха – те излязоха, без да им пука за народа, без да има отговорност“, посочи премиерът.

Според Петков не всички в ИТН са били в политиката само за да вземат милиардите от обществени поръчки, някои от тях са имали същите цели като „Продължаваме промяната“. Той обясни, че Гроздан Караджов преди не е бил част от ИТН, включително според него самите ИТН са се учудили, че именно той става министър.

„Беше ми заявено, че ако имам проблем с Караджов, имам проблем с Трифонов, защото Караджов е просто един брокер. Това са думи на Трифонов“, каза още премиерът Петков.

Между излизането на министрите на ИТН от правителственото заседание днес и изявлението на Трифонов, ПП и ИТН не са имали никакви разговора, обясни Петков.

Петков: Разчитам на 12 депутати от ИТН

След като Станислав Трифонов обяви, че ще изтегли министрите на ИТН от кабинета, премиерът обяви, че ще работи за кабинет на малцинството. Той обаче отрече ще се работи с ГЕРБ или ДПС и заяви, че разчита 12 депутати от ИТН да продължат да подкрепят кабинета при гласувания.

„Не можем да работим с ГЕРБ във формат, в който г-н Борисов стои отзад и пуши пура. Това няма как да стане – няма как. Ние имаме червени линии – Борисов е червена линия. ДПС – докато Пеевски е на първа линия, това също е пълен абсурд. „Възраждане“ – също не виждам как може да се случи“, категоричен бе той.

„Моята надежда е да има 12 независими отговорни депутати от ИТН, които да застанат зад нас и да кажат: „Държавата е по-важна, заставаме зад вас“, посочи премиерът.

„Няма начин всички в ИТН да са толкова безотговорни, колкото техния лидер“, допълни той.

Премиерът обеща, че днес Министерският съвет ще публикува извадка къде точно са отишли тези 9 милиарда лева, за които Трифонов намекна, че са били изхарчени задкулисно за 9 дни.

Петков: Фалшива новина е, че ще вдигна ветото за РСМ еднолично

Петков говори и по темата Северна Македония, която Трифонов посочи като една от причините да изтегля министрите си.

„Оттеглих се напълно от тази тема през последните седмици, оставих всичко на министър Генчовска, заявих много ясно, че нищо по Северна Македония няма да бъде направено без Народното събрание. Може да питате Генчовска кой води преговорите в момента – дали тя и нейният екип, или някой се меси“, каза той.

„Аз се оттеглих изцяло от тази тема“, категоричен беше Петков. 

Петков определи твърденията, че се готви да вземе еднолично решение за вдигане на ветото, са били фалшива новина. Именно затова искал да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност – за да може на този широк форум да стане ясно, че няма да бъдат правени отстъпки.

„Исках да покажа, че трябва да сме в една лодка, че нашата политика трябва да е прозрачна“, обясни той. Дал и гаранция, че няма да прави самостоятелни решения, като обяснил, че парламентът ще решава за ветото.

По думите на премиера, друг проблем с ИТН бил, че формацията била против назначаването на Бойко Рашков като ръководител на новата реформирана КПКОНПИ. Станислав Балабанов от ИТН дори написал съобщение до Лена Бориславова, че ИТН не са съгласни с назначението на Рашков, разкри Петков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук