Димитър Стоянов
На снимката: Димитър Стоянов

„Има желание от един съюзник да предостави техника на България“. Това каза днес служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Думите му дойдоха, след като депутатите от парламентарната комисия по отбрана подкрепиха на второ четене България да изпрати оръжие на Украйна. По думите на министъра една държава – наш съюзник, е изявила желание да замени предоставяната от нас техника.

„Разговорите обаче са в твърде начален етап“, уточни той.

„Военната помощ, която България ще предостави на Украйна, няма по никакъв начин да накърни способностите на Българската армия“, каза още служебният министър.

Депутатите от Комисията по отбрана подкрепиха на второ четене законопроект за ратифициране на Споразумението между министерствата на отбраната на България и на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. „За“ гласуваха 13 депутати, двама – „против“, а един – „въздържал се“.

„Рискове за националната сигурност има, защото конфликтите са твърде близо до страната ни, но реална заплаха към момента няма,“ заяви Димитър Стоянов. Думите му бяха в отговор на въпрос дали страната ни ще бъде въвлечена във войната, след като предостави въоръжение на Украйна – пропагандна теза, която всеки ден се оборва от очевидния факт, че никой държава, предоставила оръжие на Украйна, не е във война с Русия.

След ратификацията в Народното събрание има още една крачка – президентът Румен Радев трябва да издаде указ, който да потвърди законопроекта за ратифициране на споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна, уточни Стоянов.

„Докато не излезе в Държавен вестник, няма как да предоставим исканата техника на украинската страна“, каза още министърът.

Това потвърждава опасенията, че предоставянето на военна помощ на Украйна се бави много отвъд волята на Народното събрание, което гласува „за“ помощта преди повече от месец.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук