Димитър Маринов
Димитър Маринов

В 76-ото издание на „Златен глобус“, чиито награди бяха раздадени в неделя вечерта в Бевърли Хилс, Лос Анджелис, имаше няколко големи изненади, но като че ли най-изненадващ бе големият победител за вечерта – филмът „Зелената книга“, който спечели 3 отличия и изпревари с едно историята на Фреди Меркюри и група „Куин“ – „Бохемска рапсодия“. За нас, българите, още по-приятно бе да видим своя сънародник Димитър Маринов в актьорския състав на филма-победител, разказващ за живота на гениалния пианист Дон Шърли и неговото джаз-трио.

Лентата е на продуцентската компания на Стивън Спилбърг “Амблин Ентертейнмънт”, а Маринов е в ролята на руснака виолончелист Юрий Тахт. Интересен факт е, че актьорът, който живее в САЩ от 1990 г., наистина свири, но на цигулка. Преди време той разказа, че като прочел всичко за своя екранен образ, той го изиграл с лекота, защото установил, че има много общи черти със самия него.

Кой е Димитър Маринов? Според IMDb – човек с интересна творческа и лична биография.

Още на 11 години той става първа цигулка в младежки симфоничен оркестър и пътува из цяла Източна и Западна Европа, САЩ и Близкия Изток. След като взел степен по класическа музика, той открил страстта си към актьорската работа.

На 18 години Димитър е взет в армията, в поделение на артилерийското разузнаване. След около година служба е арестуван и изправен пред Народния военен съд с обвинения в конспирация срещу Народна република България и опит да избяга на Запад. Присъдата е три години зад решетките. Въпреки трудностите след това, Димитър успява да завърши с отличие Българската национална академия за кино и театър в София.

През 1990 година пътува из Европа и Северна Америка като актьор-певец в български фолк-джаз състав „Мистериозни гласове“. Така успял да остане като политически емигрант в Ноксвил, Тенеси. Емигрантският му живот бил пълен с несгоди и безпаричие, докато се борел да се устрои и да научи езика.

През 1993 година, след като работил различни неща, пристига в Сан Диего, Калифорния. Там започва неговото развитие като „нов американец“. Димитър свири на цигулка в ресторанти, работи като барман в кафене и успява през 1996 година да стане собственик на кафене, ресторант и кетъринг бизнес.

Актьорската му кариера започва в San Diego Repertory Theatre през 1999. От 2000 г., преследвайки своята страст да работи с деца, той, в партньорство Майкъл Ари Уулфхарт е създал и развил редица образователни детски програми.

След 2009 година се заема сериозно с актьорската си кариера в реклами, телевизия и филм. В „Act of Valor“ (2012), където Димитър за първи път се явява на филмов кастинг, прави екранния си дебют като демоничния Керимов – руски учен и контрабандист.

Големият пробив на Димитър е в „Зелената книга“ – филмът с три „Златни глобуса“ , където си партнира на екрана с Виго Мортенсен и Махерешала Али.

 

Заб: Заглавието е на „Дебати.бг“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!