Снимка: скрийншот от 2020-та година

Името на депутата от ДПС Делян Пеевски попадна изненадващо в списъка с проверяваните във връзка с аферата „Барселонагейт“. Това става ясно от публикация на гражданското сдружение БОЕЦ, което е получило отговори от Националната приходна агенция във връзка с техен сигнал по темата.

От нея се разбирам, че Пеевски не дължи нищо на държавата. По-любопитното в случая е защо и как се появява името на санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ депутат в отговорите на НАП, тъй като от БОЕЦ твърдят, че не са го включвали в питания си до агенцията по темата „Барселона“.

Всъщност името на Пеевски за пръв път се оказва въвлечено в нея. 

От НАП изпращат два отговора във връзка със сигнала – първото е подписано от шефа на агенцията Румен Спецов и касае единствено скандала с къщата в Испания. Във втория отговор обаче е спомената ревизия на Делян Пеевски, която е приключила на 27 ноември, 2021 г. Той е подписан от зам.-изпълнителния директор на НАП Георги Димов, който уведомява, че обхватът на ревизиите е разширен с нови лица, едно от които е Валентин Василев Златев (бившият генерален директор на „Лукойл България“ за периода 2015 г. – 2020 г.), който е близък до купилия луксозния имот в Барселона – Александър Чаушев.

Друго допълнително ревизирано лице е Делян Пеевски. Интересно е, че неговата ревизия приключва много бързо. По неизвестни причини тя обхваща само 2020 г. и е установила, че депутатът не дължи нищо, ставя ясно от позицията. 

„Не знаем защо към тази група е прикрепен г-н Пеевски. БОЕЦ не сме изисквали и споменавали името му по тези конкретни сигнали. Срещу него сме внесли други сигнали за пране на пари и корупция до МВР, като по тях вече има образувана проверка в СП, но всички мълчат за това и омертата отново е непробиваема. Но е факт, че Пеевски, за разлика от всичките останали „сложни” случаи с продължаващи ревизии, е скоростно изревизиран и отново обявен за „най-чистият човек в държавата”.

Това се случва в ревизия приключила на 27.11.2021 г., т.е. продължила шест месеца след обявяването на 02.06.2021 г. на санкциите по закона „Магнитски“ и след като сайта BIRD.BG разкри през октомври документите от досиеттата „Пандора“ за недекларирани офшорни компании, банкови сметки и дялове на Пеевски“, пишат от БОЕЦ.

Скандалът, наречен „Барселонагейт“ избухна през 2020 година. В него бе замесено името на бившия премиер Бойко Борисов. Според медийни публикации у нас и в Испания ставало дума за пране на пари, което е разследвано от Каталунската полиция. След публикация в испанския вестник „Ел Периодико“, свързана с имоти и фирми в Барселона, стана ясно, че полицията разследва дали премиерът Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Още през май 2019 г. обаче Елена Йончева, която сега е евродепутат, сезира тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров по този казус. Прокуратурата не постигна резултати по тази проверка, но след публикацията в „Ел Периодико“, се самосезира.

Досъдебното производство, известно като „Барселонагейт“ не е приключило, но се бави заради липсата на отговор от властите в Испания. Това заяви вчера (28 януари) главният прокурор Иван Гешев след като беше изслушан от групата за мониторинг на демокрация в ЕП.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук