военна техника

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му ще влезе във война, ако ключовият ѝ съюзник Русия бъде нападнат. Той  обеща да приеме „стотици хиляди“ руски войници в случай на конфликт.

Изказванията му идват в момент, когато напрежението между Москва и Запада по отношение на Украйна се покачва, като има опасения, че Русия се готви да нахлуе в бившата си съветска съседка.

В телевизионно обръщение към нацията Лукашенко за първи път заяви, че страната му ще започне война, ако Беларус бъде нападната.

„Ако има агресия срещу Беларус, тук ще има стотици хиляди руски войници, които заедно със стотици хиляди беларуси ще защитават тази земя“, заяви той.

„Вторият случай, който би могъл да доведе до война, в която Беларус би взела участие, е, ако нашият съюзник Русия бъде директно нападнат“, каза той.

„Ние ще се изправим, за да защитим нашата земя – нашата родина“, добави Лукашенко, визирайки Беларус.

По думите му „в тази война няма да има победители“ и „всички ще са на загуба“.

Русия е основният политически и финансов съюзник на Беларус. Москва застана на страната на Лукашенко след масовите протести срещу преизбирането му през 2020 г., които бяха жестоко потушени.

Западът обвини Русия, че е струпала 100 000 войници на границата с Украйна, и заплаши с безпрецедентни санкции, ако Москва нахлуе. Русия отрича всякакви планове за нахлуване, но поиска от Запада широкообхватни гаранции за сигурност.

През следващия месец Беларус и Русия ще проведат военни учения, които ще се фокусират върху сценарий, при който Беларус е принудена да устои на нападение от Запада.

военни камиони

В страната вече пристигнаха руски военни превозни средства за съвместните военни учения „Решимост на съюза 2022“ . Това се случи на 18 януари 2022 г. Ученията ще се проведат от 10 до 20 февруари.

такнове, Русия-Беларус

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук