Президентът на САЩ Джо БАйдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Републиканците в САЩ искат процедура по импийчмънт срещу президента Джо Байдън. Какви са мотивите им и имат ли шанс да успеят? Тук отговаряме на най-важните въпроси.

Защо републиканците искат импийчмънт?

Републиканците в Камарата на представителите предприеха първи стъпки за евентуална процедура по импийчмънт срещу президента Джо Байдън. Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Кевин Маккарти, потвърди, че е наредил стартирането на разследване. Официално причината гласи: съмнения за участие на Байдън в нелегални бизнес сделки на сина му Хънтър Байдън. „Става дума за обвинения в злоупотреба с власт, прикриване и корупция, които оправдават провеждането на разследване“, заяви той.

Дясното крило на партията и най-вече бившият президент Доналд Тръмп от доста време настояват за започването на такава процедура. В края на август Тръмп написа в платформата Truth Social: „Или ще обвините негодника, или ще изчезнете в небитието. И те ни го причиниха!“.

Докато Тръмп беше на власт, демократите в Конгреса на САЩ на два пъти инициираха процедура по импийчмънт срещу него – веднъж по обвинение за злоупотреба с власт и втори път за щурма на Капитолия от негови привърженици. И двата опита се провалиха в Сената, където тогава партията на Тръмп имаше мнозинство.

Заради всичко това републиканците са подозирани, че искането им за импийчмънт на Байдън е един вид политическо отмъщение и опит да дискредитират Байдън насред предизборната кампания за президентските избори догодина.

Какви са обвиненията срещу Хънтър Байдън?

Става въпрос за спорни чуждестранни бизнес сделки на Хънтър Байдън, втория син на Джо Байдън. Републиканците обвиняват 53-годишния президентски син, че в миналото е използвал важната позиция на баща си като вицепрезидент на Барак Обама за бизнес сделки в Украйна и Китай. Други обвинения срещу него са за неплатени данъци и незаконно притежание на оръжие, за което Хънтър Байдън е разследван.

Хънтър Байдън е адвокат и бизнесмен. В миналото е взимал наркотици – и отдавна се е превърнал в бреме за политическата кариера на баща си. Републиканците на свой ред не пропускат възможност да обрисуват семейството на Байдън като престъпнически клан. Самият президент отбива атаките срещу себе си и семейството си и ги определя като клеветническа кампания.

Какви са следващите стъпки?

Шансовете за успех на републиканците в тяхното начинание са оскъдни. На първо място не е ясно дали след края на разследването изобщо ще бъде открита процедура по импийчмънт срещу Байдън. И второ – дали тя ще приключи наистина с предсрочното прекратяване на мандата му.

За започването на процедура по импийчмънт е необходимо мнозинство в Камарата на представителите. В нея републиканците имат крехко мнозинство от 222 места в 435-местната Камара. Тяхната фракция обаче е много фрагментирана, а немалко умерени републиканци гледат критично на искането за процедура по импийчмънт срещу Байдън.

Но дори и републиканците да постигнат успех в Камарата на представителите, решаващата дума е на Сената, където демократите имат крехко мнозинство. Затова на този етап се смята за изключено президентът Байдън да бъде признат за виновен, а мандатът му да бъде прекратен предсрочно.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле“. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук