Раджнатх Сингх - министър на отбраната на Индия

Индия досега се придържа стриктно към политиката да не използва първа намиращото се в арсенала й ядрено оръжие, заяви министърът на отбраната на страната Раджнатх Сингх. Дали обаче тази позиция ще претърпи промени, зависи от обстоятелствата.

Коментарът е направен пред представители на индийските медии по повод възможността за по-нататъшна ескалация на конфликта с Пакистан.

Въоръжените сили на Индия в бившия щат Джаму и Кашмир са приведени в състояние на повишена бойна готовност. Причина за това са очакваните опити на „подкрепяни от Пакистан” групировки в близко време да дестабилизират ситуацията в региона.

Пакистан реагира остро, когато на 5 август Ню Делхи въведе в щата Джаму и Кашмир пряко федерално управление. Появиха се съобщения за придвижване на войски към границата.

Досега Индия и Пакистан са воювали три пъти заради Кашмир. В момента и двете страни притежават ядрени оръжия.

След като мюсюлманските региони на Британска Индия образуваха отделна държава Пакистан, Джаму и Кашмир стана единственият индийски щат с преобладаващо мюсюлманско население. Там действат активно сепаратисти, за чиято поддръжка властите в Ню Делхи обвиняват Исламабад.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!