Вождът на Първата нация Алън Адам след ареста /снимка: Би Би Си/

Видео на насилствения арест на коренния вожд шокира Канада, насочвайки вниманието към системен расизъм в полицията на страната. На кадрите се вижда, че вождът на Първата нация Атабаска Чипеуян /обединение на част от племената на индианците атабаски – бел. ред./, Алън Адам, е бил набит от служител на Кралската канадска конна полиция /RCMP/, съобщи би би си.

Конфронтацията е стана във Форт Макмъри, Албърта, на 10 март.

Преди публикуването на кадрите в четвъртък вечер, местният отдел на RCMP заяви, че са го прегледали и намира действията на служителя за „разумни“.

Инцидентът започва, когато служител на RCMP спря Адам и съпругата му заради изтекъл срок на регистрационен номер. Близо 12-минутното видео, записано от камерата на превозното средство на служителя на RCMP, паркирано зад камиона на вожда на паркинг в казино, започва с напрегната и пълна с непристойни думи дискусия с офицера.

„Омръзна ми да бъда тормозен от RCMP“, казва Адам.

Той и служителят на реда продължават да водят разгорещен спор. Около 4:45 часа служителят се опитва да арестува съпругата му. Тогава вождът отново излиза и крещи: „Оставете жена ми на мира!“ Той блъска офицера, а после се връща с жена си в превозното средство.

Полицаят вика подкрепление и Адам излиза от камиона. Униформеният пристъпва към неговия арест и вождът казва „не ме пипай“, използвайки ругатня. Тогава втори офицер дотичва при него с пълна скорост, удря го и го събаря. Двамата обездвижават вожда, като крещят:

„Не се съпротивлявайте“.

Хронологически второто видео предхожда първото в този пост, тъй като първото показва само момнета на ареста

Инцидентът се разследва от екипа за реагиране на сериозни инциденти в Алберта, който наблюдава инцидентите с полиция, при които някой е ранен.

Вождът Алън Адам го обърна на расизъм и заяви, че „всеки път, когато някой от коренното население направи нещо лошо, служителите на RCMP използват излишна сила. Неговият адвокат пък ще иска сваляне и на двете обвинения, получени от индианския старейшина след инцидента – за нападение срещу полицай и за съпротива при арест.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!