Васил Божков, Бойко Борисов
на снимката: Васил Божков и Бойко Борисов

Задочната закачка между издирвания от българските власти бизнесмен Васил Божков и управляващите, начело с премиера Борисов, продължава с нова „реплика“ на хазартния бос, който вероятно се намира в Дубай. Във „Фейсбук“ Божков отправи порадна словесна атака срещу действията на прокуратурата и публикува извадка от чат с участието на Борисов. В него Божков поздравя премиера за срещата на върха, провела се в София през 2018, а след това честити и рождения му ден. От своя страна Борисов му казва „Помагай”.

„Имам 18 обвинения. Засега…
Те се дължат на показанията на едно лице. Под внимание не са взети показанията на десетки други разпитвани свидетели, които опровергават Прокуратурата.

На разпит не са извикани само ББ, Менда и VG. Вече пети месец в България не разрешават на адвокатите ми да ме защитават, а съм с назначени служебни защитници.

Основното ми обвинение е за неплатени суми към бюджета. Това биха могли да бъдат обвинения към компаниите, които са спазвали законите и са заплащали всички данъци и такси стриктно. Половин милиард по данни на МФ, от които ви лишиха с лека ръка. Аз никога не съм дължал и не дължа пари на бюджета.

VG умишлено и целенасочено създаде тази инсинуация. Прокуратурата се втурна да прави внушения за огромни кражби, за да прикрие разграбването на имуществото на мен и близките ми“ – писа Божков на страницата си във „Фейсбук“.

Прокуратурата повдигна на Васил Божков общо 18 обвинения, сред които за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Той бе обявен за общодържавно издирване. Впоследствие се установи, че се намира на територията на ОАЕ, където по последна информация е и до момента.

Според прокуратурата, организираната престъпна група, ръководена от Божков, е действала от 2014 година в цяла България и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари. Той отрича тези обвинения и заяви, че се страхува да се върне в България, защото няма да получи безпристрастно правосъдие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!