Чешката компания ЧЕЗ трябва да намери нов купувач на българските активи, след като първоначалната сделка беше блокирана от българските регулатори, пише „intellinews.com”.

Ако ЧЕЗ реши да възобнови преговорите за продажба на българските дялове на компания, то най-вероятно следващият собственик ще е „Индия Енерджи Корпорейшън”.

Първоначално новият собственик на ЧЕЗ-България, която отговаря за 1/3 от електроразпределението в страната, трябваше да българската компания „Инерком”. Сделката обаче се превърна в скандал, тъй като собственичката на компанията била близка приятелка на министъра на енергетика.

Чешкото дружество, което от известно време иска да продаде активите си в България, сега може би ще се обърне към индийската фирма.

Компанията е част от „Канория фондейшън”, която обединява бизнеса на семейство Канория. За разлика от „Инерком”, индийската фирма разполага с активи на стойност 10 млрд. долара.

„Индия Пауър” произвежда вятърна, слънчева и топлинна енергия, а освен това се занимава и с разпределение на електроенергия.

В България ЧЕЗ отговаря за доставките на ток на 2 милиона потребители.

Чешката компания съобщи през февруари, че е избрала „Инерком” за купувач на българските активи, но Комисията за защита на конкуренцията блокира сделката на 19 юли с аргумента, че това ще доведе до прекомерна концентрация на пазара.

Преговорите с другия кандидат ще започнат след 14-дневен срок, през който ЧЕЗ и „Инерком” имат право да обжалват забраната за сделката.

ЧЕЗ потвърди, че е получила решението на КЗК на 23 юли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!