Индийската икономика расте с най-бавните темпове от почти пет години, според последните данни на правителството. Новите числа са причина за безпокойство за премиера Нарендра Моди, който започна втория си мандат в четвъртък, пише Би Би Си.

През изминалата финансова година – април 2018 г. до март 2019 г. – икономиката е нараснала с 6,8%. И през тримесечието между януари и март тя се е увеличила с едва 5,8% – като изостава от темпото на Китай за първи път от близо две години.

Това означава, че Индия вече не е с най-бързо развиващата се икономика в света. И това ще бъде предизвикателство за новия финансов министър Нирмала Ситараман – втората жена, която заема поста след бившия премиер Индира Ганди.

Ситараман ръководи важни министерства като това на търговията и отбраната по време на първия мандат на Моди. Но тя поема поста в момент, когато икономиката е разколебана.

Най-голямата критика към Моди по време на първия му мандат е неуспехът на неговото правителство да създаде работни места. Според доклад на правителството, безработицата е стигнала 45-годишен връх между 2017 и 2018 година.

Икономистът Дармакирти Джоши смята, че правителството трябва да се съсредоточи върху трудоемките сектори като строителството и текстила, за да създаде скорошни работни места, но и да даде приоритет на сектори като здравеопазването, за да генерира заетост в дългосрочен план.

„Правителството иска да разшири своите схеми за здравеопазване и социални помощи, като освен лекари и хирурзи, има нужда и от парамедици и медицински сестри“, казва той.

Слабият износ също е пречка за създаването на работни места. От правителството се очаква да даде приоритет на политиките, които ще направят малките и средните предприятия по-конкурентоспособни.

Новите данни за БВП ясно показват, че Индия е изправена пред забавяне на икономическия си растеж. За разлика от Китай, икономическият растеж на Индия се дължи на вътрешното потребление през последните 15 години. Но данните, публикувани през последните няколко месеца, показват, че потребителските разходи се забавят. Продажбите на автомобили и джипове са спаднали до седемгодишно дъно. Продажбите на трактори, мотоциклети и скутери са намалели. Заявленията за банкови кредити са все по-малко.

„Hindustan Unilever“ – водещият производител на бързооборотни стоки в Индия – отчете по-бавен ръст на приходите през последното тримесечие. Всичко това са важни показатели за измерване на апетита на потребителите.

Партията Бхаратия Джаната (BJP) на Моди обеща, че ще намали вносните мита, за да осигури по-голяма покупателна способност.

Гауранг Шети, вицепрезидент на брокерска фирма, смята, че правителството трябва да обмисли и намаляването на частните и корпоративните данъци в следващия бюджет, който ще бъде обявен през юли.

„Това ще подейства като стимул за икономиката“, казва той.

Но бюджетният дефицит на Индия от 3,4% – разликата между държавните разходи и приходи – може да ограничи възможностите на Моди. Експертите казват, че нарастващият фискален дефицит може да попречи на средносрочния и дългосрочния растеж. Това беше постоянно предизвикателство за Моди в първия му мандат. Земеделските производители в страната редовно протестират, изисквайки по-високи цени на реколтата и освобождаване от заеми.

Повече от половината от населението на Индия разчита на земеделието, което прави земеделските производители важен блок за гласуване. Експертите обаче се надяват, че огромния успех на BJP – партийната коалиция спечели 354 от 545 места в долната камара – ще й позволи да въведе реформи за трансформиране на селското стопанство в модерна индустрия.

Едно от най-големите обещания на BJP е да се изразходват 1,44 трилиона долара за изграждане на пътища, железопътни линии и друга инфраструктура. Но много наблюдатели казват, че огромни суми ще дойдат от частната индустрия.

Моди постигна малък напредък по обещанието си да продаде държавни предприятия, включително и националния превозвач „Air India“. Шети очаква Моди да продължи приватизацията по-агресивно този път.

Експертите също така смятат, че преследването на по-смели политики би могло да привлече повече чуждестранни инвестиции. Частните инвестиции изостават през последните няколко години и впечатляващият икономически растеж на Индия през последното десетилетие до голяма степен се дължи на държавните разходи.

По време на първия мандат на Моди неговото правителство намали бюрокрацията, като помогна на Индия да се премести на 77-о място в класацията на Световната банка „Doing Business“ за 2019 г. – значително подобрение от предишния си ранг 134.

Експертите обаче казват, че трябва да се направи повече, за да се привлекат частни и чуждестранни инвестиции – и те казват, че това трябва да стане бързо.

„Първите две години е моментът да се действа. Ще отнеме време резултатите да се проявят, но те ще доведат до огромни промени в цялостната история на растеж в Индия“, казва Джоши.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!