Рамаяна

Научна конференция в Индия е събрала лектори, които излагат най-различни ирационални твърдения, като това, че древните хиндуси са създали изследването за стволови клетки, съобщава Би Би Си.

Някои от учените по време на годишния научен конгрес отхвърлят откритията на Исак Нютон и Алберт Айнщайн. Хинду митологията и теории, базирани на религията, са голяма част от програмата на въпросния конгрес.

Според експерти тази година твърденията са били особено налудничави.

„106 Индийски научен конгрес“, който бе под патронажа на премиера Нарендра Моди, се състоя от 3 до 7 януари.

Ръководителят на Южния индийски университет е цитирал стари хинду текстове като доказателство, че изследването на стволови клетки е било открито в Индия преди хиляди години.

Г. Нагешлар Рао, заместник-ректор на университета Андхра също твърди, че демоничният крал Рамаяна е имал 24 вида самолети и мрежа от писти за кацане в днешна Шри Ланка.

Друг учен, от университета в южния окръг Тамил, заяви, че Исак Нютон и Алберт Айнщайн грешат за гравитационните вълни и те би трябвало да се преименуват на „вълни Нарендра Моди“.

Д-р К. Дж. Кришнан е убеден, че Нютон се е провалил в „разбирането на гравитационните отблъскващи сили“ и че теориите на Айнщайн са „подвеждащи“.

Критиците казват, че древните текстове трябва да бъдат четени за удоволствие, и че е нелогично да се предполага, че могат да бъдат представени като научни.

„Ние не споделяме техните виждания и се дистанцираме от коментарите им. Това е жалко“, заяви генералният секретар на Асоциацията на индийския научен конгрес Пременду П. Матхур.

Асоциацията изложи „сериозните си притеснения“ относно тези препратки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!