Роувърът "Прагиян" излиза от спускаемия апарат и поема по Луната.

Индийският луноход „Прагиян“, който пристигна на Луната вчера, 23 август, със спускаемия модул на станцията „Чандраян-3“, направи първата си разходка по повърхността на естествения спътник, съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

Лунният роувър на мисията „Чандраян-3″ слезе от модула за кацане и Индия направи разходка на Луната“, съобщи космическата агенция на страницата си в социалната мрежа Екс (бившия Туитър).

По-рано беше съобщено, че луноходът е излязъл от спускаемия апарат и е отворил слънчевите си панели.

Подготовката за излизането на роувъра отне известно време, защото трябваше да се изчака прахът, вдигнат при контакта на спускаемия модул с лунната повърхност, да се разсее. Това се случва по-бавно на Луната – гравитацията там е по-слаба в сравнение със земната.

Вчера спускаемият модул на индийската мисия „Чандраян-3“ успешно кацна меко близо до Южния полюс на естествения спътник на Земята. Така Индия стана четвъртата страна (след САЩ, СССР и Китай), успяла да осъществи меко кацане на апарат на Луната. Русия така и не е стигала до естествения ни спътник като самостоятелна държава.

Индия стана и първата страна, която извърши меко кацане на Южния полюс на Луната. Преди броени дни руската станция „Луна-25“ безславно се разби на парчета при опит да кацне в същия район.

Малкият 26-килограмов луноход „Прагиян“ ще работи поне един лунен ден (14 земни дни). Лунният полюс като цел на експедицията е избран, защото още никой не е правил опит да извърши задълбочено проучване на района. Мисиите, организирани от различни държави в миналото, са изследвали основно района около лунния екватор.

По-рано Индийската космическа агенция публикува първата снимка от Луната, направена от спускаемия апарат на мисията „Чандраян-3“ след кацането близо до Южния полюс на естествения спътник на Земята.

„Чандраян-3“ и Луната отблизо. Снимка: БТА

От ISRO съобщават, че на изображението се вижда част от мястото на кацане на „Чандраян-3“ на Луната. Съобщението е придружено от снимка на лунната повърхност, на която се различават редица малки кратери.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук