„Инерком България” не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство е единствения начин да се гарантира обществения интерес и доставките на електричество за българските потребители.

Това каза в интервю за „Ройтерс” председателят на борда на директорите на компанията, която преговаря за закупуването на активите на ЧЕЗ-България – Милена Стоева.

Мнението и съвпадна с това на финансовия министър Владислав Горанов – преди няколко дни той каза, че държава има достатъчно инструменти да регулира доставката на електричество до потребителите, поради което държавното участие в сделката не е необходимо. Редица експерти и анализатори в България са съгласни с това.

„Ние сме съгласни с финансовия министър и не смятаме, че държавно придобиване на дял от бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира общественият интерес“, казва Стоева пред „Ройтерс”.

Според нея обаче от ЧЕЗ зависи дали българската държава ще има дялово участие при закупуването.

От централата на ЧЕЗ в Прага съобщиха, че ще направят детайлен анализ на възможността за потенциално българско държавно участие в продажбата на българските активи на електроразпределителната компания и ще обявят решението си в началото на април.

Стоева отказва да оповести стойността на сделката, но отбелязва, че компанията „Инерком” има активи за около 100 милиона лева /62.90 милиона долара/, а също така е поела твърд ангажимент да приключи тази транзакция и смята да го спази.

От „Инерков” обявиха, по отношение на страховете относно финансирането на сделката, че се водят преговори с няколко глобално-опериращи банки, много от които нямат офиси в България, като при това никакви офшорни компании няма да участват в транзакцията.

От компанията заявяват, че финансирането на сделката никога не е било обсъждано с руски банки, както и че за сделката ще бъде осигурен значителен дял собствено финансиране.

„От подписването на договора до сега, преговорите с банките вървят добре“, заявява Стоева.

Тя не споменава конкретни имена на банки поради строгите клаузи за конфиденциалност на сделката.

„Никакви офшорни компании няма да участват в тази транзакция, желанието ни е да направим прозрачна сделка”, казва още тя.

Припомняме, че в петък, след 4 дни преговори между собственичката на „Инерком” Гинка Върбакова и ЧЕЗ, стана ясно, че чешката компания започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделката.

Яснота дали и как държавата може да участва в сделката по придобиването на електроразпределителното дружество ще има в края на март или началото на април.

Тогава адвокатите на чешката компания ще представят възможните варианти, върху които след това би могло да се преговаря.

През това време продължава да тече процедурата по вече сключения договор с „Инерком”.

До срещата между Гинка Върбакова и ЧЕЗ се стигна, след като собственичката на кандидат-купувача беше повикана в Министерския съвет, за да разговаря с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.

От брифинга след това стана ясно, че Борисов е настоял България да участва в дружеството.

Около сделката има много неясноти, като например кой ще финансира покупката и кой стои зад „Инерком”. От българската опозиция непрекъснато атакуват сделката между „Инерком” и ЧЕЗ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!