Инфлацията в Турция достигна рекордните 18%, това сочат най-новите данни. На фона на все по-тревожните икономически показатели турският президент Реджеп Ердоган предложи да се търгува с национални валути вместо с долар.

Призивът беше отправен в Киргизстан по време на 6-тата Среща на върха на тюркоезичните държави.

„Използването на долара е пречка за развитие на световната търговия“, заяви Ердоган пред делегациите на Киргизстан, Казахстан, Азербайджан и Унгария, цитиран от ТАСС.

На бизнес форум в рамките на срещата на върха той заяви, че вече се водят преговори с Русия за спиране на употребата на американски долари в двустранната търговия. И Турция, и Русия са обект на санкции, наложени от Съединените щати.

Припомняме, че до кризата в Турция се стигна след наложени от страна на САЩ санкции на двама турски министри, а след това и двойно увеличение на митата за внос на турски стоки. Причина за наказанието на Вашингтон беше отказът на Анкара да освободи американския пастор Андрю Брансън, който е в турски затвор с обвинения за съпричастност към тероризъм.

Това доведе до главоломен спад на лирата, която се понижи с над 40% от началото на годината. Методите на Ердоган за решаване на финансовите проблеми също будят съмнения.

Вместо да последва съветите на финансовите експерти и да повиши лихвите, за да спаси националната си валута, Турският президент разпореди Централната банка на страната да отпусне цялата необхдима ликвидност на останалите банки.

Въпреки че развоят на кризата се забави през последните седмици, тя продължава да се задълбочава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!