Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин

Няма по-показателен пример от настоящата криза за достъпност до газ цените на енергия като цяло за това колко далеч е Европейската комисия от хората.

Живеем през 20 -те години на XXI век, а този век е дигитален. Ние уверено маркираме индустриалния напредък с числа 4.0 или 5.0. Частни американски компании летят в космоса. Китайците пренебрегват западните автомобили и вместо това произвеждат свои собствени, дори по-добри …

А над Европа, люлката на съвременната цивилизация, индустриализация и прогрес, надвисна реална заплаха, че през зимата жителите й няма да имат с какво да се отопляват (само ако нямат котли за отопление на въглища или дърва).

Има и втора заплаха: дори и да има с какво да отопляват къщите си, за милиони това може да не е по джоба.

Каква е причината? Нима някой е прекъснал газа или е атакувал нашите електроцентрали? Не. Изглежда, че газът от Русия тече, както е било договорено, и няма терористични атаки. Дори „злополучната“ Зелена сделка, тоест концепцията, която властите на Европейския съюз насърчават като преход към по-пестелива енергетика за всички страни, не повлия на днешната ситуация.

По принцип има две причини. По-малка роля изигра фактът, че танкерите с втечнен природен газ от САЩ се насочиха към Азия, тъй като сега там плащат повече за този продукт, отколкото в Европа. По-сериозна причина е атмосферата на несигурност, която цари на газовия пазар поради поведението и действията на Европейската комисия.

Нейният хаотичен подход, забулен в борбата с изменението на климата, когато някои източници се изваждат от функциониране, без да бъдат заменени от други, води до катастрофално объркване и несигурност на пазарите. Не само малките, но и големите дистрибутори вече нямат възможност да се подсигурят и да купуват газ за бъдеща употреба за дълго време, за да дадат на клиентите си увереност в утрешния ден.

Нямам намерение да анализирам зелената политика на ЕС. Не се съмнявам, че всеки здравомислещ човек иска да вреди по-малко на планетата и такъв човек, разбира се, подкрепя прилаганите политики, които ще подобрят околната среда. Но не съм сигурен дали хората са съгласни да избират между храна или отопление. Независимо от това, през следващите месеци за стотици хиляди хора този въпрос може да премине от категорията на теорията в практика.

В края на краищата единственото, в което можете да бъдете сигурни в напрегнатото ни време, е, че цените на газа и електроенергията ще продължат да растат, най-вероятно бързо. В същото време такива популистки стъпки на правителствата, като предоставянето на отстъпки и чекове за сметка на държавните бюджети, няма да променят коренно ситуацията.

Страшното в този контекст е, че комисарите и служителите на Европейския съюз са толкова извън реалността, че не могат да се справят с двете най-важни неща, които се изискват от тях в тази ситуация.

Първото е да се направи дългосрочен план, така че да може да бъде изпълнен. Какво ни пречи да изградим достатъчно „зелени източници“ на енергия и едва тогава да се отървем от вредните, а не да направим обратното? Това е въпрос на дилетант, признавам, но за нас, обикновените хора, живеещи в действителност, това ми идва първо на ума.

Второто е да обяснят действията си на хората. Нещо повече, не само на богатите норвежци, холандци, германци или жители на Прага, но на всички. Например на ландшафтен дизайнер от Марианске Лазне, който е по-добре запознат с екологията, природата и ефективността от всички европейски комисари взети заедно.

Вчера говорих с един такъв човек и той просто не разбира какво се случва. Ще се ангажирам да приема, че милионите хора, които чакат на опашката пред вратите на нови дистрибутори, също не разбират нищо. Те изискват нови договори на невероятни цени. И когато сметките достигнат до още три милиона домакинства в Чехия, ще бъде твърде късно да се обяснява защо има толкова големи числа.

Някои европейски комисар в подобна ситуация декларират, че не трябва да допускаме гражданите на европейските страни да остават без газ и електричество през зимата. Ако оставим настрана цялата странност на тази ситуация, Европейската комисия (и не само) чрез устата на комисаря ни казва, че тя вече не влияе на ситуацията и че не може да гарантира нищо на никого. Поради невероятна поредица от политически грешки, въпросът дали ще замръзнем през зимата или не, сега изобщо не се решава в Брюксел. И като се има предвид, че след атомното оръжие газът е най-ефективното и най-печелившо руско оръжие, ясно е, че никой няма да тръгне към брюкселските идиоти. Достатъчно е Владимир Путин просто да седи в офиса си в Кремъл, да пие „Игристое“ шампанско и да се смее неудържимо. Останалото ще го направим сами.

В същото време в статията дори не докоснах последиците за фирмите, за които енергията е най-важната позиция на разходите. Говорим за последиците за тяхната конкурентоспособност, способността да се развиват и да се справят не само с предизвикателствата, които идват от Брюксел, но преди всичко с тези, които просто ги чакат в пликове по пощата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!