Президентът Румен Радев по време на откриването на шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“
Президентът Румен Радев по време на откриването на шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“

Според президента Румен Радев реализацията на приоритетните проекти на инициативата „Три морета“ ще промени коренно ситуацията в региона на 12-те държави между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Държавният глава откри шестата среща на върха, на която София е домакин.

„Щастлив съм да кажа, че ще започнем нашата среща с приемането на съвместната софийска декларация, която ще демонстрира нашата жизненост, основана върху нашата обща политическа воля и ангажименти“, каза президентът Румен Радев.

Радев приветства вицепрезидентът на ЕК Маргрете Вестагер и добави, че е важно стратегическият ни партньор да е с нас. Радев благодари за свършената работа по време на първи ден от форума.

„Много е добре за бизнеса, за гражданите ни, че държавните и международните институции, банки, търговско-промишлени палати се събират заедно и обсъждат всички важни проблеми. Това означава, че нашата инициатива продължава да генерира идеи и насоки да засили развитието, да подобрим дигиталната, транспортната и енергийна свързаност, да инициира е стратегически дебат за нашето бъдеще, за бъдещето на региона“, каза той и подчерта, че Срещата на върха в София е още едно доказателство, че тази инициатива се развива много добре като уникален инструмент, използващ енергията на сътрудничеството.

Радев каза още, че високо ценим подкрепата на стратегическите ни партньори от САЩ, Германия и Европейската комисия, тъй като е изключително важно за нас, за да постигнем синергия със стратегическия дневен ред на САЩ и да развиваме неговото трансатлантическо измерение.

„Реализацията на приоритетните проекти на инициатива „Три морета“ ще промени коренно ситуацията в устойчивото развитие на нашия регион и Европа като цяло. Постоянното развитие на тези проекти – 90 през 2021 г., показва нивото на нашите амбиции. Въпреки това тези амбиции показват, че има значителен дефицит и сме изправени пред необходимостта да ги реализираме, независимо от бюджета, което дава още един повод за дискусия колко ефикасни сме ние в реализиране на трансграничните и вътрешнорегионалните подходи, като развиваме многогодишната европейска финансова рамка и нашите финансови планове“, коментира държавният глава.

Участниците в дискусията ще обсъждат финансирането на конкретни проекти от инвестиционния фонд към „Три морета“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!