Независимо от уверенията на политиците за липса на претенции на Москва към София във връзка със спирането на проекта „Южен поток“, българска държавна компания дължи на „Газпром“ почти 100 млн. евро и руската компания очаква връщането на тези пари.

В материали на „Газпром“ се съобщава, че компанията Gazprom EP International BV e предоставила на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) дългосрочна кредитна линия от 97,7 млн. евро.

„През декември 2014 г. ПАО „Газпром“ спря работата по проекта „Южен поток“ с перспектива за вземане на алтернативно решение. Вследствие, в съответствие с условията по договора за кредит, лихви от БЕХ не се очакват. Компанията очаква да получи само сумата на основния дълг по заема“, отбелязват от „Газпром“.

„В края на 2018 г. компанията  Gazprom EP International BV при подкрепа на ПАО „Газпром“ съгласува условията за споразумение за уреждане, което да бъде сключено между БЕХ, Gazprom EP International BV, ПАО „Газпром“ и свързаната с него страна за погасяване на кредита изцяло“, се казва в материалите на „Газпром“.

„Газпром“ е формирал резерв срещу загубите в размер от 307 млн. долара, уточнява агенцията.Общо загубите на „Газпром“ от отказа на България да строи „Южен поток“ политиците оценяват на 800 млн. евро.

Преди година премиерът на България Бойко Борисов на съвместна пресконференция с президента на Русия Владимир Путин отбеляза, че сумата „около 800 млн.евро „Газпром“ и президентът Путин не поискаха от нас да платим за платформите на италианската компания в пристанище Бургас“.

Във връзка с това Путин добави:

„Неустойката плати „Газпром“. Общите загуби на „Газпром“ във връзка с отказа от „Южен поток“ са около 800 млн. евро. Записано е в загубите“.

През април 2019 г. италианската строителна компания Saipem, която трябваше да  изпълнява строителството на газопровода „Южен поток“, подписа с „Газпром“ (South Stream BV) мирно споразумение за уреждане на арбитражния спор по отношение на договора за строителството на газопровода.

Проектът за газопровода „Южен поток“ предвиждаше изграждане на  трасе от 4 тръби от Русия до България през Черно море с капацитет от 63 млрд. куб м. През 2014 г. дейностите по газопровода бяха спрени, като според руската страна това е заради натиск от ЕС, а според българските твърдение, заради груби нарушения на европейското законодателство. Впоследствие „Газпром“ отмени проекта, но започна изграждането на „Турски поток“.  Русия обяви през март 2016 г., че проектът „Южен поток“ е затворен окончателно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук