Кипър, убиец
На снимката: правосъдният минстър на Кипър Йонас Николау

Кипърският министър на правосъдието Йонас Николау заяви, че напуска поста си реакцията на обществено възмущение срещу серийни убийства, неразкрити почти три години.

Николау каза, че е подал оставкта си на президента Никос Анастасиадис заради „принципи и съвест“, като добави, че няма лично участие в случая, в който офицер от армията призна, че е убил седем жени и момичета.

Основната опозиционна формация Прогресивната партия на работещите хора (АКЕЛ) поиска оставката на министъра на правосъдието и шефа на полицията в Кипър, след като стана ясно, че воненен е убил поне 7 жени. Министърът на правосъдието Йонас Николау и шефът на полицията Захариас Хрисостому казаха, че ще бъде направена проверка дали ведомствата са действали адекватно.

Междувременно стотици се събраха в столицата Никозия на организирано в социалните мрежи бдение в памет на жертвите. Много от тях обвиняват властите, че не са предпазили жертвите.

Досега са открити телата на 3 жени, жертви на убиеца. Той е в ареста и е признал, че е извършил 7 убийства, предимно на бедни имигрантки, с които се свързвал чрез сайт за запознанства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!