Откакто избухна епидемията с коронавируса в китайския град Ухан, болестта е отнела животите на близо 19 000 души, а заразените са над 420 000. Наскоро броят на починалите в Италия надмина броят на жертвите в Китай, където по официални данни са загинали 3 281 души.

Наскоро властите в Пекин обявиха, че повече от 21 милиона акаунти на мобилни телефони са били закрити, докато през последните три месеца в Китай бяха затворени 840 000 стационарни телефони. От това може да се направи заключението, че вероятно закритите телефонни номера принадлежат на хора, които са починали поради болестта.

Танг Дзинъюан, американски коментатор по китайските въпроси, каза на 21 март пред Epoch Times: „Нивото на цифровизация в Китай е много високо. Хората не могат да оцелеят без мобилен телефон. През телефона правят всичко, от получаване на пенсии, социално осигуряване, до купуване на билет за влака и пазаруване… Независимо какво правят, хората са длъжни да използват мобилните си телефони“.

„Комунистическата партия в Китай използва устройствата, за да генерира „здравен“ код. Само китайските граждани със зелен код могат да се движат свободно в страната“.

„Невъзможно е човек да закрие номера си“.

Китайските власти въведоха задължително сканиране на лицето на 1 декември 2019г., за да се потвърди самоличността на притежателя на телефона. Хората в Китай трябва да синхронизират своите банкови сметки, социално осигурителните сметки с мобилния си телефон. По този начин цялата информация за човек може да бъде открита през SIM картата. Така властите могат да сравнят данните и да се уверят кой е притежателят на даден номер.

В Китай е задължително да инсталирате приложение за мобилен телефон, в което да регистрирате личната си здравна информация. Приложението генерира QR код, който има три цвята, определящи здравословното състояние на човек. В този случай червеното означава, че човек има инфекциозно заболяване, жълтото и зелено представляват съответно възможността за инфектиране и липсата на такава болест.

Пекин твърди, че този здравен код помага на властите да предотвратят разпространението на коронавируса в страната.

На 19 март обаче Китайското министерство на информационните технологии обяви броят на притежателите на мобилни телефони по провинции. Когато тези данни се сравнят с данните от декември 2019г., излиза, че драстично е намалял броят на потребителите на мобилни и стационарни телефони.

Сравнението показва, че през декември 2019г. 1,600957 млрд. души са използвали мобилни телефон, а през февруари 2020г. – 1,579927 млрд. При стационарните номера също има драстичен спад – от 190,83 милиона в края на миналата година до 189,99 милиона сега.

Възможно е заради националната карантина през февруари да се е стигнало до този спад на потребителите на стационарни телефони, тъй като много фирми бяха затворени. Но карантината не може да бъде причина за спада на потребители на мобилни телефони.

Трябва да се отбележи, че според докладите China Telecom (вторият по големина оператор), през февруари 2020 г. загуби 5,6 милиона потребители, а през януари – 0,43 милиона.

China Unicom също загуби 1,186 милиона потребители през януари 2020 г.

Тези данни наистина са тревожни. Анализаторът Танг казва: „Възможно е някои работници-пришълци да са имали по два номера преди епидемията. Единият от родния им град, а другият от града, в който работят. През февруари може би са закрили втория си номер, защото не са ходили на работа.“

Възможно е тези хора да се прибрали по родните си места за Китайската Нова година и след като беше въведена забраната за пътуване, да не са имали възможност да се върнат. Трябва да се отбележи, че в Китай има основна месечна такса за поддържане на мобилен телефон и по-голямата част от работниците-мигранти, които имат ниски доходи, вероятно имат само един мобилен телефон.

Икономическият спад, причинен от епидемията, вероятно са принудили китайците, които имат два мобилни телефона, да спрат единия от тях.

Танг казва: „Макар че не знаем подробностите около данните, дори само 10% от мобилните телефони да са спрени, защото собствениците им са починали заради вируса, броят на починалите надхвърля 2 000 000, а не 3 000, както казват официалните китайски власти“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!