Зденка Тодорова
на снимката: Зденка Тодорова

На Западните Балкани сякаш само епидемия може да спре външнополитическите  недоразумения и междуособици както и само за една нощ да изтика на заден план смятаните за непреодолими вътрешнополитически дразги, протести и литийни шествия. Епидемията на коронавируса отмени разписаните за 26 април парламентарни и местни избори в Сърбия и на 12 април предсрочните парламентарни избори в  Македония. И докато епидемията се разрастваше, правителството на Косово беше заплашено с вот на недоверие и под натиск на САЩ, отмени таксита за внос на суровини от Сърбия обещавайки от 1 април  и цялостното премахне и таксите за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Това е едно от условията на Сърбия и САЩ за продължаване на диалога след края на епидемията. Изведнъж всички важни до вчера теми останаха на заден план и всеки в региона тръгна да се бори и спасява поединично.

В СЪРБИЯ

само допреди една седмица нещата изглеждаха спокойно. Темата с предстоящите избори, коалиции, бойкот и цензура в медиите изместваше все по-заплашващият не само Сърбия а региона, коронавирус. В компанията на Александър Вичич лекари и епидемиолози успокояваха хората, че нещата не са чак толкова опасни, даже предстоящото посещението на руският външен министър Сергей Лавров, беше по-важно от това което само след седмица преобърна нещата с хастара наопаки. Едвам когато се появи информацията, че в градовете Кикинда и Ниш има заразени граждани с този вирус, нещата поеха друг курс.

Но, след като нещата започнаха да поемат сериозни измерения, правителството на Ана Бърнабич въведе извънредно положение с много крути мерки, които предвиждат полицейски час от 20.00ч. вечерта до 05ч. сутринта, затваряне на сухопътни граници, училища, детски градини, театри, кина, музеи, летища, же-пе и автогари, молове, ресторанти и увеселителни клубови. В момента в Сърбия работят само хранителни магазини, аптеки, поликлиники и болници. Хора над 65 годишна възраст  имат забрана за излизане, но могат да пазаруват между 0.4. и 7.00ч. сутринта в 928 магазини на територията на страната.

С увеличаване броя на заболелите с коронавирус армията пое контрол  върху болници, летища, 17 бежански центрове /сред които е и този в Босилеград /, КПП-та и трите палаткови лагера в Морович, Шид и Миратовачко поле. На територията на тези военни обекти са разпънати палатки с 500 походни легла за лица с едномесечна карантина, предимно сръбски граждани завърнали се от рискови държави. Подготвени са 3 000 походни легла в сградата на Белградският панаир и още 5 000 за вътрешността на Сърбия.

За нарушение на полицейския час и бягство от карантина за два дена /20-21 март/бяха арестувани 181 лица, които ще бъдат съдени по бърза процедура. Предвидено е наказанието си да излежават в арестите във Вършац, Пирот и Пожаревац. Двама от нарушителите, които ще бъдат съдени са от Царибод.

На 21 март Сърбия получи хуманитарно дарение от Китай, придружавано от шестима китайски лекари. Поради липса на маски, ръкавици и медицински принадлежности, правителството на Норвегия отпусна 5 милиона евро помощ за закупуване на необходима медицинска апаратура а от предприсъединителните фондове на Европейския съюз за справяне с коронавируса  беше отпусната помощ от 7,5 милиона евро. Едвам на края и от Русия обещаха тестове за коронавирус. Междувременно Правителството на Сърбия гласува увеличение на заплатите на здравните работници с 10% а на пенсионерите през месец април ще бъде отпусната еднократна помощ от 4 000 динара.

ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ

наистина е сериозно. На пресконференция в събота, 21 март, Вучич заяви, че от 3 март насам, в Сърбия са влезли 317 853 сръбски граждани, работещи в държави от ЕС. „Някои от тях са знаели че са заразени, но са дошли безплатно да се лекуват в Сърбия“, каза той огорчен от случващото се. И всъщност те са основните разпространители на вируса.  Първият починал в Нови Сад е бил заразен от човек, който е ходил месец преди това в Милано при сина си и след като се върнал без да каже къде е бил заразил десетки свои съседи и съграждани в град Кикинда във Войводина. Кикинда се оказа първото огнище на заразата, второто е Ниш, град в който към 22 март се оказа че са заразени 28 души, от които само в Клиничният център са заразени 7 лекари, 2 медицински сестри и един хигиенист. В областта Шумадия в Централна Сърбия под домашна карантина са 1 000 души, като за 34 има съмнение че са заразени с коронавирус. Според информация от 22 март, в близкия до българската граница град Пирот, заразените с коронавирус са двама, докато под лекарско наблюдение са 23-ма и 7 са под домашна карантина. Всички те са се завърнали от рискови държави.

За онези обаче които вече са влезли на територията на Сърбия, а те никак не са малко, по бърза процедура бяха въведени наказателни мерки до 8 години затвор в случай че лицето е нарушило карантината и до 12 години затвор, в случай че влезлият на територията на Сърбия гражданин, е заразил друг човек вследствие на което е причинил неговата смърт. От 19 март всички КПП-та на територията на Сърбия са затворени, включително с летището „Никола Тесла“ в Белград и летището в Ниш.

НЕ ПО-ЛЕСНА Е СИТУАЦИЯТА

и в останалите държави на Западните Балкани. В Северна Македония заради епидемията на коронавирус бяха отложени предсрочните парламентарни избори насрочени за 12 април. Междувременно страната завърши ратификационният цикъл за членството й в НАТО, но на този етап поканата й за членство в ЕС най-вероятно ще бъде отложена.

Броят на заболелите в Северна Македония към 22 март е 85 души главно завърнали се гастърбайтери от Скопие, Дебър, Щип, Кавадарци, Гостивър и Охрид. Към 2 300 души, македонски граждани чакат по летищата да се върнат в страната. на нелегалното влизане на мигранти.

В Косово броят на заразените от коронавирус към 22 март е 21, като на 340 души са взети вирусологични проби. Осигурени са 500 походни легла които при нужда да бъдат използвани за настаняване на заразените с коронавирус. Косово е единствената държава в света, в която по време на извънредно положение и епидемия се търсеше оставка на правителството.

В ЧЕРНА ГОРА

в която само допреди една седмица нямаше нито един заразен от коронавирус, към 22 март вече има 14 такива. Подобно на останалите държави в региона и в Черна гора вирусът беше донесен от завърнали се от рискови държави черногорски граждани.

Извънредното положение забрани всички масови прояви, включително и литийните шествия организирани от СПЦ. Оказа се, че сред заразените с коронавируса е и епископ будимско-никшички на СПЦ, Йоаникий, един от главните подбудители на протестите срещу закона за вероизповеданията в Черна гора.

В Босна и Херцеговина също са въведени извънредни мерки. Броят на заболелите с коронарвис към 22 март са 90, докато в Република Сръбска техния брой е 45. Стана ясно, че с коронавирус е заразен министъра по европейските интеграции на Република Сръбска, Златко Клокич. До границата със Сърбия е поставен военно-полеви лагер за лица под карантина. И тук, както и в останалите държави от Западните Балкани, вирусът беше донесен от пристигащи от рискови държави граждани.

В ХЪРВАТИЯ

където към 22 март, броят на заразените надминаваше 200 души със 78 нови случая, се случи и земетресение с 5,3 по скалата на Рихтер. Земетресението предизвика паника в Загреб, където беше и епицентъра на земетресението в което загина момиче на 15 годишна възраст. Земетресението беше усетено и на територията на Унгария, Словения, Босна и Херцеговина и Австрия. Властите призоваха хората да не се доближават един до друг и „да запазят хладнокръвие“, доколкото това е възможно.

НА КРАЯ

на фона на случващото се при нас и около нас, няма как да се успокоят нещата без самодисциплина и спазване правилата към които ни призовават компетентните органи. А след епидемията много неща ще ни изглеждат по-различно. И Западните Балкани няма как да бъдат изключение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!