Ирак

И днес продължава обсадата на американското посолство в Багдад, като протестиращите поставиха преносими тоалетни и около 50 палатки извън стената по периметъра, обещавайки да не напускат, докато американските сили напуснат Ирак.

Причината за протестите на хиляди иракски привърженици на до голяма степен обучени от иранци паравоенни сили Хашд ал-Шааби са 25-те убити бойци от групировката при въздушните атаки от страна на САЩ.

Иракските Народни мобилизационни сили (Хашд ал-Шааби) днес наредиха на своите привърженици да прекратят обсадата си на американското посолство в Багдад.

„Предадохте вашето съобщение“. Това гласи изявлението на НМС, отправено към протестиращите, които щурмуваха американското посолство във вторник.

Привържениците на Хашд ал-Шааби  се прегрупираха извън Зелената зона за сигурност, където се намира мисията. Те обаче ще “останат“ в посолството. Това каза водещият командир на Катаеб Хизбула, групата, взета на прицел при американските удари.

Върховният лидер на Иран Аятоллах Али Хаменеи осъди американските атаки срещу паравоенната шиитска групировка в Ирак, като той обвини САЩ за насилието в Ирак.

„Иранското правителство, нация и аз категорично осъждаме атаките.“ каза Хаменеи, като добави, че Иран ще отвърне на всеки опит за използване на военна сила срещу тях.

Шефът на Съвета на ЕС Шарл Мишел осъди атаката срещу американското посолство в Багдад, като заяви, че ЕС внимателно следи ситуацията.

„Дипломатите по целия свят са канали за диалог, а не мишени на протести. Аз категорично осъждам нападението срещу посолството в Багдад и настоявам за деескалация и зачитане на международното право. Ние внимателно наблюдаваме ситуацията“, написа Мишел в Twitter.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!