В първия ден от новата 2020г. десетки християни се събраха в църквата „Св. Александър Невски“ на традиционната Василева литургия и молебен, които бяха отслужени в присъствието на българския патриарх Неофит.

Първият ден на новата година е време за равносметки – какво сме свършили и какво ни предстои, това отбеляза българският патриарх пред миряните.

На днешния ден православните християни почитат паметта на Св. Василий Велики, а православната Църква – Обрезание Господне.

Негово Светейшество пожела много успехи, радости, да бъдем истински Христови ученици.

“Като православни християни, нека и през новата 2020 година да полагаме усилия и да разпознаваме благата Божия воля и да се стремим с всички сили да бъдем верни следовници на Всевишния“, призова патриарх Неофит.

„Нека настъпването на новата година ни вдъхнови за още по-усърден труд за Божия прослава, а сетне за още по-голям възход на светата ни православна Църква и на нашата мила Родина. Благодатта, мирът и любовта на Исус Христос да бъдат със всички нас. За много и благословени години“, пожела негово светейшество.

Празникът на Св. Василий Велики се свърза също така и с обичая сурвакане. Сурвакарите на Васильовден носят дряновици, украсени с пуканки, сушени плодове и вълна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!