Обвинение в причиняване на имуществени щети е повдигнато срещу лондончанин, който повреди картина на Пикасо, изложена в лондонската галерия за съвременно изкуство Tate Modern.

Състоянието на платното на Пикасо е оценено от експерти. Нападателят казва, че не признава вина.

Двадесетгодишният лондончанин Шакил Маси е обвинен в имуществени щети. Той ще остане в ареста до 30 януари – съдът отказа да го пусне под гаранция. По време на обвинението той заяви, че не се смята за виновен.

За състоянието на картината на Пикасо не се съобщава почти нищо. От изявлението на галерията се разбира, че тя е била разкъсана.

Експертите оценяват работата на Пикасо от 1944 г. „Бюст на жена“ на 20 милиона паунда. Инцидентът в галерията е станал в събота. За това как двадесетгодишният лондончанин е успял да повреди картината, не се съобщава.

„Нашият екип от реставратори работи по творбата, оценява щетите. Галерията Tate Modern е все още отворена“, заявиха от администрацията на музея.

„Бюст на жена“ е завършен от Пикасо на 5 май 1944 г. в Париж, в последните дни на нацистката окупация. За модел на художника послужила неговата любовница Дора Маар

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!