Тръмп, Рохани
на снимката: президентите на САЩ и Иран - Доналд Тръмп и Хасан Рохани

Президентът на Иран Хасан Рохани разговаря с френския си колега Еманюел Макрон. Държавният глава на мюсюлманската държава заяви, че ще направи всичко, за да остане в споразумението за ядрената програма, но иска от европейците много спешни гаранции, че техните компании ще продължат да работят с Иран.

В телефонен разговор, който продължи повече от час, двамата президенти се споразумяха да сформират незабавно работни групи между Европа и Иран за вариантите на първите гаранции, които да покажат, че европейците ще могат да продължат своите икономически дейности в Иран, се уточнява в комюнике на Елисейския дворец.

Хасан Рохани обясни, че в Иран има силен натиск за излизане от споразумението и че тези гаранции са му необходими, за да може самият той да ги представи на иранския народ, за да го убеди да остане в споразумението.

Следващата седмица министрите на външните работи на трите европейски страни, подписали през 2015 г. договора за иранската ядрена програма – Великобритания, Франция и Германия, ще се срещнат с иранския външен министър, за да подготвят тези работни групи, се казва в изявлението на френското президентство.

Рохани набляга, че интересите на Иран трябва да бъдат гарантирани с ясни и прозрачни решения, особено за продажбата на петрол, банковите отношения, инвестициите, застрахователната дейност и транспорта.

„Ако в кратък срок от време успеем да стигнем до ясно решение за ядреното споразумение, ще можем да имаме широко взаимодействие между Иран и ЕС“, добави той.

За да спасят споразумението, европейците ще трябва да постигнат от Вашингтон, техните компании да не попаднат под действието на санкциите, които те ще възобновят през следващите седмици или месеци срещу американски и чужди компании, търгуващи с Иран.

Париж се готви за тежки преговори с Вашингтон. Франция смята да изтъкне, че САЩ рискуват да изпаднат в изолация на международната сцена, както и че руски и китайски компании може да се възползват на иранския пазар и да намалят въздействието на санкциите, като в същото време да навредят на интересите на европейски или американски компании.

След решението във вторник на президента Тръмп да напусне ядреното споразумение, Рохани заяви, че иска да дискутира с европейците, руснаците и китайците, за да види дали неговата страна има интерес да остане в историческото ядрено споразумение от 2015г.

Този текст има за цел да улесни търговските връзки с Иран и да стимулира неговата икономика премахвайки тежки международни санкции в замяна на ангажимента Техеран да ограничи ядрените си дейности и да не се опитва да се сдобие с атомно оръжие.

Припомняме, че във вторник американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от иранското ядрено споразумение. Той не веднъж го е определял като неработещо.

В сряда държавният глава предупреди, че Вашингтон ще въведе строги санкции по отношение на Иран в най-скоро време и препоръча на Техеран да не възобновява дейността си в ядрената сфера, а да започне консултации.

„Излязохме от ужасното споразумение, което не е трябвало да бъде сключвано. И ще въведем санкции, които ще са едни от най-строгите, които някога сме прилагали спрямо тази страна. Те ще влязат в сила много скоро“, каза американският президент.

И добави:

„Така че или ще имаме сделка, която ще бъде наистина добра за света, или няма да има никаква сделка“.

Президентът на САЩ подчерта, че Техеран трябва да започне преговори за ново споразумение, като предупреди, че иначе „нещо ще се случи“.

Той все пак изрази надежда, че няма да се стига дотам, но не поясни какви мерки има намерение да предприеме САЩ по отношение на Техеран в такъв случай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук