Мохамад Джавад Зариф
На снимката: външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф

Иран „автоматично“ ще се върне към своите ядрени ангажименти, ако новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън отмени санкциите, наложени през последните две години, заяви външният министър Мохамад Зариф, предаде АФП.

Да изпълнява Техеран отново ангажиментите си „може да бъде изпълнено автоматично и не се нуждае от условия или дори от преговори“, каза Мохамад Джавад Зариф в коментари, публикувани в държавен всекидневник в Иран. Междувременно президентът Хасан Рухани нарече администрацията на президента Доналд Тръмп „непокорна“ и заяви, че администрация на Байдън може да „върне атмосферата“, която цареше при сключването на знаковото ядрено споразумение през 2015 г. Наличното от десетилетия американско-иранско напрежение ескалира, след като Тръмп се оттегли едностранно от споразумението през 2018 г. и отново наложи, след което ги засили, осакатяващи санкции, които затрудняват иранската икономика. Докато Тръмп се стреми да увеличи максимално натиска върху Иран и да го изолира в световен мащаб, Байдън предложи да даде на ислямската република „надежден път обратно към дипломацията“.

Зариф подчерта, че „Америка е длъжна да прилага Резолюция 2231 като член на ООН и нейния Съвет за сигурност“, посочвайки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която съдържа ядреното споразумение от 2015 г.

„Ако все пак изпълни тази резолюция и санкциите бъдат отменени и няма пречки пред икономическите дейности на Иран, тогава Иран ще изпълни задълженията си по сделката“, каза той.

Споразумението предлага на Техеран освобождаване от международни санкции в замяна на гаранции, проверени от ООН, че ядрената му програма няма военни цели.

Иран, който отрича, че се стреми да изгради ядрена бомба, от май 2019 г. постепенно спря изпълняването на повечето от ключовите си задължения по споразумението. Това включва производство и складиране на повече ниско обогатен уран, отколкото е разрешено по сделката. „Ню Йорк Таймс” съобщи в понеделник, че миналата седмица Тръмп се е допитал до висши съветници за възможността да нанесе удар по иранските ядрени съоръжения. Съобщава се, че висши служители „разубедиха президента за военния удар „, предупреждавайки го, че подобна атака може да ескалира в по-широк конфликт през последните седмици от неговото президентство.

Иран твърди, че се е отклонил от ангажиментите си заради санкциите и неспособността на останалите страни – Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия – да му осигурят обещаните икономически ползи от сделката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!