Хасан Рухани
на снимката: Президентът на Иран Хасан Рухани

Иран е готов да води преговори със САЩ, ако Вашингтон премахне санкциите и се откаже от „тормоза”.

Това заяви иранският президент Хасан Рухани.

По-рано днес Берлин, Париж и Лондон призоваха за диалог между всички страни по Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), заявявайки, че сделката рискува да се разпадне поради санкциите на САЩ срещу Иран и решението на Техеран частично да прекрати задълженията си.

„Винаги сме готови за преговори. Казвам ви в този час и този момент да се откажете от тормоза, да вдигнете санкциите и да се върнете към логиката и мъдростта. Ние сме готови, ”каза Рухани, обръщайки се към властите във Вашингтон.

Рухани добави, че Иран е променил подхода си от „стратегическото търпение” към „реципрочни действия” и ще отговори на всички стъпки на Вашингтон, свързани с ядрената сделка.

На 8 май 2018 г. американският президент Доналд Тръмп едностранно оттегли страната си от JCPOA и наложи няколко последователни кръга на икономически санкции срещу Иран.

Година по-късно Техеран обяви решението си да се оттегли частично от сделката и предостави на другите страни по сделката /Франция, Германия, Обединеното кралство, Русия и Китай/ и Европейския съюз 60 дни, за да спасят споразумението, като улеснят износа и търговията с петрол с Иран.

На 7 юли, след изтичане на крайния срок, заместник-министърът на външните работи на Иран Арагчи обяви, че страната му е готова да започне да обогатява уран над 3,67% от стойността, определена в JCPOA, добавяйки, че Техеран ще продължи постепенно да се отказва от ядрените си ангажименти на всеки 60 дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!