iran-nuclear-deal-1
Инцидент на ядрена площадка с Иран

Нивото на обогатяване на уран в Иран достигна 4,5%, надхвърляйки горна граница, позволена от сделката от 2015 г., заяви говорителят на иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди.

„Тази сутрин Иран премина на ниво от 4,5% в обогатяването на уран… това ниво на чистота напълно отговаря на нуждите на страната от гориво за електроцентралите“, добави Камалванди.

Иран стартира от днес обогатяването на уран отвъд границата от 3,67%, посочена в Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), известен като иранското споразумение за ядрена енергия.

Иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи по-рано обвини Европа, че не е изпълнила ангажиментите си към СВПД, но добави, че „вратите на дипломацията са все още отворени“.

В същото време иранският президент Хасан Рухани обясни, че решението на Техеран да намали някои от ангажиментите си по ядрената сделка е опит за спасяване, а не за подкопаване на СВПД.

На 8 май Иран обяви, че частично прекратява някои от задълженията си по споразумението. Решението дойде точно една година след като Вашингтон едностранно се оттегли от ядрената сделка и отново наложи широкообхватни санкции срещу Ислямската Република.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!