Джавад Зариф

Външният министър на Иран Джавад Зариф пристигна в Биариц, Франция на срещата на върха на Г-7, за изненада на американския президент Доналд Тръмп.

Самолет Airbus 321, принадлежащ на правителството на Иран, е кацнал в Биариц, Франция, където се провежда срещата на Г-7, след отпътуване от Техеран. Говорител на иранското министерство на външните работи обяви, че най-високият дипломат на страната Джавад Зариф е пътувал в самолета.

Говорителят не е изяснил причината за пътуването на министъра до Франция, но е отбелязал, че той няма да води разговори с президента на САЩ Доналд Тръмп или с членове на неговата делегация.

Освен това министерството заяви, че Зариф ще замине за Техеран по-късно през деня, след което ще започне планирано пътуване до Азия. Кабинетът на френския президент заяви, че министърът е бил поканен на вечеря в Биариц, за да обсъди въпроси, повдигнати по-рано от Макрон и неговия ирански колега.

Ройтерс съобщи, като се позова на анонимен източник, че иранският министър ще проведе разговори с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан.

„Зариф дойде в Париж с ирански предложения, които очевидно трябва да бъдат прецизирани. Вчера имаше съществена дискусия между лидерите на Г-7 и е важно сега да дадем на Зариф актуална информация, за да продължим да затваряме празнината относно условията, при които бихме могли да премахнем напрежението и да създадем пространство за преговори „, заяви анонимен служител на френската дипломация.

Попитан за пристигането на Зариф, президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа коментар. Белият дом заяви, че посещението на иранския външен министър е било изненада за Тръмп, тъй като той не е бил уведомен за това предварително. В същото време офисът на френския президент Еманюел Макрон заяви, че всички партньори от Г-7 са били информирани за предстоящото посещение на Зариф в Биариц „възможно най-скоро“, но отбеляза, че то е организирано в кратък срок

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!