Никой не е учуден, че за благодарност руският холдинг „ФосАгро“ покани в ръководството на компанията бившият генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

Кандидатурата беше обявена на сайта на компанията. “ФосАгро“ се състои от няколко дъщерни компании и е част от топ 100 на най-големите бизнес структури в Русия. Фирмата е най-големият европейски производител на фосфатни торове, най-големият в света производител на висок клас фосфатни скали, както и втори в света производител на амониев фосфат и диамониев фосфат.

Собственик на групата е Андрей Гуриев, руски милиардер, станал известен напоследък с това, че купи най-скъпото имение във Великобритания, което по площ отстъпва само на Бъкингамския дворец.

Гуриев фигурира и в списъка, оповестен от Министерството на финансите на САЩ, станал известен като „кремълски доклад”.

В него  влязоха 114 политици и 96 олигарси, за които се смята, че са натрупали богатството си или са получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин.

По тази причина неофициално се нарича „списъка Путин“.

Андрей Гулиев е 26-ти по богатство в Русия по данни на „Форбс“.

Ирина Бокова ще стане един от осемте члена на Съвета на директорите, който управлява бизнеса на Гуриев.

„Надяваме се, че с гласуването на новия състав на Съвета на директорите на нашата компания ще се увеличи числото на независимите директори, което съответства на най-добрите практики и стандарти за корпоративно управление“, каза Гуриев в прессъобщението на компанията.

По време на управлението си на ЮНЕСКО, Ирина Бокова работеше активно с компанията „ФосАгро” и подпомага различни инициативи на компанията.

Нейното управление на ЮНЕСКО ще се запомни с няколко неща. На първо място стои подкрепата от страна на Русия и сателитните й държави.

Освен това, по време на управлението на Бокова две държави напуснаха организацията – Израел и САЩ. Те напуснаха заради това, че ЮНЕСКО не водеше само политика в областта на културата и образованието. Напротив, организацията, под ръководството на Ирина Бокова и с подкрепата на Русия участваше в много политически кампании. Дори Палестина беше приета в Организацията, въпреки че официално държавата Палестина не е призната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук