Компанията за доставка на плодове „Кийлингс“ (Keelings) попадна в центъра на общественото внимание в Ирландия, след като стана ясно, че е наела 189 сезонни работници от България. Това предизвика сериозно безпокойство за общественото здраве, предвид факта, че страната остава затворена заради пандемията от коронавирус, пише „Айриш мирър“.

По информация на изданието, миналата седмица от България с полет на „Ryanair“ са пристигнали 189 работници. Компанията обоснова това свое решение с необходимостта да бъдат наети хора от други държави, тъй като няма достатъчно заявления за работа сред населението на Ирландия.

От „Кийлингс“ отказаха да съобщят, какви заплати са договорени с българските берачи на плодове, но уточниха, че хората са настанени в апартаменти с три или четири спални, които разполагат с достатъчно жилищна площ и сервизни помещения.

В една спалня спят не повече от двама души, така че във всеки апартамент живеят между 6 и 8 човека.

Изданието подчертава, че България има сравнително малко потвърдени случаи на коронавирусна инфекция, която я прави държавата с най-нисък брой на регистрирани случаи в ЕС.

Въпреки това управляващите са заявили, че през следващите седмици ще започне увеличаване на тестовете, което означава, че тези числа вероятно ще се увеличат, пише вестникът.

Столицата София е затворила училища, ресторанти и барове, ограничени са пътуванията между градовете и достъпът до паркове, а хората са призовани да останат вкъщи, за да се справят с вируса от средата на март. Изданието цитира министъра на здравеопазването Ананиев, според когото мерките са работили добре.

Подчертава се, че досега са тествани само хора, за които се е смятало, че са най-силно изложени на риск от инфекция.

България е отчела общо 50 смъртни случая, свързани с коронавируса, посочва вестникът.

Главният лекар на Ирландия д-р Тони Холохан заяви, че му е неприятно, че се транспортират работници от други държави. Тази гледна точка сподели и министърът на здравеопазването Саймън Харис.

От „Кийлингс“ твърдят, че сезонните работници се придържат към ограниченията за придвижване и че на хората им се доставя храна на място.

За двуседмичния карантинен период работниците ще получат своите възнаграждения, като от компанията отказаха да разкрият размера на сумата.

От там само заявиха, , че всички работници са защитени от местното законодателство за заетостта, включително директивите за работно време на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!