социална дистанция
Източник: OLI SCARFF/AFP, Getty Images

Навсякъде по света се стигна до консенсуса, че по време на пандемията от коронавирус трябва да се направи всичко възможно, за да се спасят възможно най-много човешки животи.  Обаче светът също е наясно и че докато COVID-19 е тук, пълната блокада на държавите и спирането на живота там са просто неустойчиви форми на справяне със ситуацията в дългосрочен план.

Единственият начин да продължим живота си, като същевременно опазваме себе си и другите, е като възприемем нов начин на живот. Трябва да изградим ново „Хигиенно общество“, при което хигиената е основна обществена услуга, а и лично задължение.

Организацията SANE предупреждава за голяма опасност за психическото здраве на хората, тъй като милиони се борят едновременно със самотата и стреса от смъртоносната пандемия. Полицията съобщава също, че блокирането е довело до увеличаване на броя на самоубийствата, след зачестяването на случаите на домашно насилие. Блокирането на държавите се отразява и на физическото благосъстояние на хората – има ръст на затлъстяването.

Твърде много мнения се чуха за две напълно противоположни тези – незабавното премахване на всички ограничения и блокирането на държавите за неопределено време.

Незабавното премахване на абсолютно всички ограничения и възприемането на по-лежерен подход към вируса би довело до големи ползи в икономически аспект, но е възможно да доведе и до много смъртни случаи (проучване прогнозира 510 000 смъртни случая само във Великобритания при този сценарий).

Противоположният подход би бил блокирането да остане за неопределено време. Въпреки че това би довело до по-малко смъртни случаи вследствие на коронавируса, това би гарантирало, че ще изживеем най-дълбоката рецесия след 30-те години на миналия век – а човешката цена на икономическия срив ще означава, че лечението е по-лошо от болестта.

Трети вариант е да се премахне блокадата и да се приеме моделът, който се прилага успешно в Южна Корея – „тестване и проследяване“. За повечето страни обаче този модел изисква подход към гражданските свободи, който би довел до сериозна опозиция. Liberty, благотворителната организация за правата на човека, вече предупреждава за евентуална злоупотреба с новите правомощия, предоставени на полицията, които им позволяват да принуждават хората да се тестват.

Трябва обаче да си припомним, че вирусът е опасен до тогава, докогато хората не спазват хигиенните норми. Най-лесният и хуманен начин за контролиране на ситуацията е създаването на едно ново „Хигиенно общество“. Свят, в който всеки гражданин разполага с инструментите да поеме отговорност за собствената си хигиена, за да спре разпространението не само на тази болест, но и на вирусите, които ще се появяват в бъдеще.

Вече се движим в тази насока, след като носенето на маски за лице стана препоръчително, а на много места и задължително, като една от мерките за ограничаването на разпространението на коронавируса. Науката обаче ни казва, че маските могат да предизвикат у носещите ги фалшиво чувство за сигурност и че редовното миене на ръцете (комбинирано с определено социално дистанциране), може да се окаже по-ефективно за ограничаването на заразата.

Миенето на ръцете обаче има своите недостатъци. В целия свят 663 милиона души нямат достъп до питейна вода, а 2,4 милиарда души нямат достъп до подходящите санитарни съоръжения. Не можем просто да изключим една трета от населението на света.

Алтернативата би била широкото използване на дезинфекциращи средства за ръце, но в този случай тези препарати са ефективни само при над 60% концентрация на алкохол. За тези, които предпочитат натурални продукти, на пазара се предла­­гат и средства за дезинфекция без алкохол, които са доказали, че са ефективни при убиване на коронавируса.

Ако преустроим обществото си така, че да дадем приоритет на чистотата пред удобството, можем да предотвратим бъдещи заплахи за здравето и живота на хората.

Бихме могли да разполагаме със станции за почистване на ръце и автомати, които да разпространяват основните хигиенни принадлежности. При среда с висок риск за разпространение на вируси като обществения транспорт може да има станции за дезинфекция на ръцете при контрола за билети – наличието на чисти ръце трябва да бъде също толкова важно, колкото закупуването на билет. Хигиената трябва да бъде условие за влизане в гара или офис, точно както се изисква при влизане в болница.

В съчетание с увеличената употреба на предмети за еднократна употреба над алтернативи за многократна употреба (и по-малко хигиенни) алтернативи, „Хигиенното общество“ може да бъде най-бързият и безопасен начин за връщане към ежедневието, което познаваме.

В цялата ни история нищо не е убило повече хора от вирусите, бактериите и паразитите, които причиняват болести. Нашето поколение премина първото си изпитание, но чрез създаване на ново „Хигиенно общество“ можем да се предпазим от следващото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук