Наталия Гаврилица
На снимката: Наталия Гаврилица

Полицията в молдовската столица Кишинев разследва поредица от бомбени заплахи, отправени вчера до различни обекти, включително във Върховния съд на страната и на международното летище, съобщиха властите, цитирани от „Асошиейтед прес“.

Бомбени заплахи е имало и в търговски центрове, болници и други лечебни заведения, заяви полицията. Заплахите бяха предшествани от повече от 40 подобни инцидента, засегнали през юли малката държава, която не е част от Европейския съюз. Повече от половината бяха за летището в Кишинев и причиниха сериозни смущения в обслужването.

Нито една от десетките заплахи, отправени напоследък към Молдова, която граничи с разкъсваната от война Украйна, не беше истинска. Не са били открити никакви експлозиви и все още няма повдигнати обвинения. Въпреки това сигурността по летищата е била засилена.

В неотдавнашно интервю за местно радио молдовската министър-председателка Наталия Гаврилица заяви, че някои от заплахите са били проследени до IP адреси в Русия и Беларус, но е възможно тези данни да са били манипулирани. Към двете държави са били отправени искания за разследване, допълни тя.

Напълно ясно е, че тези сигнали имат за цел да намалят нашата бдителност, да ангажират времето ни и да проверят нашата реакция„, заяви Граврилица.

През април напрежението в Молдова нарасна, след поредица от експлозии в Приднестровието – сепаратистки регион в Молдова, подкрепян от Русия, в който Москва е разположила около 1500 военнослужещи. Експлозиите породиха опасения, че страната може да бъде въвлечена във войната на Русия в Украйна.

От гражданската война през 1992 г. насам Приднестровието има население от около 470 000 души и е под контрола на подкрепяните от Русия сепаратистки власти.

Молдова, която е конституционно неутрална и по тази причина не е потенциален член на НАТО, получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз в края на юни. Пълноправното членство в 27-членната общност обаче, ще бъде дълъг процес, който ще зависи от редица реформи, като например борбата с корупцията, организираната престъпност, укрепването на човешките права и върховенството на закона, припомня „Асошиейтед прес“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук