Искрен Арабаджиев
На снимката: Искрен Арабаджиев. Снимка: БГНЕС

Не сме очаквали, че ГЕРБ от първия път ще плеснат с ръже и ще кажат – браво, приемаме. Това заяви по БНТ депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Искрен Арабаджиев по повод предложения от ПП-ДБ и отхвърлен от ГЕРБ меморандум за управление.

Разписахме много детайлен документ, в който се съдържат всички смислени неща, които трябва да се свършат в следващите девет месеца. Искахме да видим къде точно стоим, каза Арабаджиев.

Ясно казахме, че меморандумът е първата публична позиция и винаги сме готови за разговори. Има смисъл това правителство да съществува, защото то беше успешно. Можем да сме полезни за страната. Нека да седнем, да обсъдим предложенията и ще можем да намерим правилните решения, добави той.

По думите му проблемите в регулаторите и в съдебната система са вследствие на политическо вмешателство. Искме да сложим край на това. Не искаме да поставяме никого в патова ситуация, искаме да имаме партньор, с който да работим и да подобряваме живота на българите. Затова даваме документ, върху който да стъпим, посочи депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Трябва да оставим лидерите да могат да говорят. Правителството се подкрепя само от ГЕРБ и ПП-ДБ, ДПС имаше роля само при промените в Конституцията. Затова Пеевски беше толкова сърдит днес – защото неговият подпис не е нужен за този меморандум, отбеляза Искрен Арабаджиев.

Нито една партия не използва другата, ние сме свършили нещо добро за страната. Промените в Конституцията, например, са първата стъпка за разкъсването на зависимостите в съдебната система, добави той.

Ние не видяхме визията на ГЕРБ за попълване на реулаторите. Нашата визия е България да се развива с прозрачни и публични регулатори. В меморандума е разписана прозрачна процедура. За първи път е разписано, че трябва да има граждански номинации. Затова искаме да носим еднаква отговорност с ГЕРБ и в рамките на 50% да припознаем граждански номинациии да има равноотдалечени лица, които да не са политически и които да попълнят регулаторите, поясни депутатът.

В отговор на въпрос дали Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд ще е кандидатът на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за главен прокурор, Арабаджиев заяви, че Янкулов не е официална номинация на коалицията, но добави, че човек с неговия профил би допринесъл за това България да стане по-добро място.

Не искаме да договаряме с нито една партия квоти за каквото и да е, искаме да създадем процедура, по която прозрачно да могат да се правят номинации и нито една партия да няма сигурност, че нейният човек ще бъде избран. ГЕРБ и ДПС трябва да имат смелостта да се откажат от влиянието, което имат досега в съдебната система. Обществото желае назначенията да се правят по друг начин, каза още Искрен Арабаджиев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук