Сирия, Ислямска държава

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили /СДС/ обявиха, че с петгодишният халифат на ислямистите е свършено и те са победени в Сирия. Това се случи, след като бойците на СДС развяха победния си флаг в последната база на ИД в Бангуз, съобщи Би Би Си.

В апогея си ИД контролираше територия от 88 000 кв. км в Сирия и Ирак.

Въпреки победата обаче групировката остава все още жива и се смята за първостапенна опасност за сигурността в света. ИД има присъствие или разклонения в региони като Нигерия, Йемен, Афганистан и Филипините.

Стесняване на територията на „Ислямска държава“ през последните години

Водените от кюрдите СДС започнаха финалния си щурм през март срещу групираните в селището Бангуз, Източна Сирия, останки от въоръжените групи на ислямистите. Съюзът трябваше да забави офанзивата си, след като стана ясно, че там са струпани и много цивилни, подслонили се в сгради, палатки и тунели.

Въпреки че много бойци на ИД избягаха от Бангуз, тези, които останаха, се сражаваха свирепо, като използваха и самоубийци с бомби, и коли-бомби.

„Сирийските демократични сили обявяват пълно елиминаране на т. нар. халифат и 100 процента териториална победа над ИД – обяви след среженията Мустафа Али, началник на медийната служба на СДС – на този уникален ден ние почитаме хиляди мъченици, чиито усилия направиха победата възможна.“

„Ислямска държава“ вече няма територии и бази, но групировката далеч не е унищожена. САЩ смятат, че тя има 15-20 000 въоръжени привърженици в района, като много от тях са в спящи клетки и при опит за възстановяване тя ще се върне към бунтовните си корени. дори и когато поражението бе неминуемо, ИД излъчи нагъл аудиозапис, вероятно на говоритела на групировката Абу Хасан ал-Мухаджир, в уверение на това, че с халифата не е свършено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!