Зехтин
Снимка: Pixabay.com

Зехтинът е основна част от средиземноморската диета и култура от хилядолетия. Преди да се появи на трапезата, той се е използвал за лечебни и религиозни практики и е получил прозвището „течно злато“ в „Илиада“-та на Омир.

През вековете маслиновото клонче се превръща в символ на мира и просперитета, а пикантните екстра върджин и върджин маслинови масла са висококачествен световен износ. През 2022 г. пазарът на маслиново масло, оценяван на 22,3 млрд. долара, се очаква да нарасне експоненциално през следващото десетилетие, съобщава Дарик.

Но зад най-популярните екстра върджин зехтини в света, произвеждани в Италия, Испания и Гърция, се крият също толкова доходоносни престъпни предприятия, които печелят като продават фалшиво „течно злато“, за чието производство се използва слънчогледово или рапично масло, а цената на литър в САЩ достига 30 долара.

В края на ноември властите в Испания и Италия, работещи съвместно с правоприлагащата агенция на ЕС Европол, съобщиха, че са арестували 11 души, свързани с една такава престъпна група, като са задържали 12 варела, съдържащи около 260 000 литра фалшифициран, екстра върджин зехтин.

Освен това са иззети още 5200 литра качествено масло, което е било готово за износ. Властите твърдят, че той е „негоден за консумация“, въпреки фалшивите етикети, които посочват, че зехтинът е 100% италиански или испански.

Властите откриват също така 91 000 евро (почти 100 000 долара) в брой, четири автомобила от висок клас, фалшифицирани етикети и документи, в които се посочва, че маслото е испанско и италианско, докато тестовете на пробите показват, че е по-вероятно то да е произведено чрез смесване на странични продукти от зехтин с други видове масло.

Търсенето на маслиново масло и неотдавнашната слаба реколта доведоха до рязко повишаване на цената на маслиновото масло.

„Съчетанието на различни фактори, като общата инфлация на цените, намаленото производство на зехтин и нарастващото търсене, създаде идеална среда за измамни производители“, се казва в изявление на Европол.

„За съжаление, фалшифицирането на екстра върджин зехтин е често срещана практика, поради което борбата срещу него е приоритет на правоприлагащите органи – особено в страните производителки“, допълва правоприлагащата агенция.

Фалшифицирането на висококачествен зехтин с по-нискокачествени продукти се е превърнало в обичайна практика, тъй като нарастващото търсене на средиземноморски зехтин за износ се сблъсква с по-ниските нива на производство, предизвикани от все по-суровите климатични условия, казва Coldiretti, основната селскостопанска организация в Италия.

През 2023 г. добивът на средиземноморски зехтин ще намалее с 41%, казва Coldiretti. Изключително влажната пролет означава, че маслиновите дървета цъфтят по-малко, а рекордните горещини през лятото изсушават маслините.

Това е довело до невъзможност на производителите да задоволят търсенето на пазара.

Така наречената „земеделска мафия“ в средиземноморските региони, произвеждащи зехтин, се опитва да запълни празнините в предлагането, развивайки операции за производство на фалшив екстра върджин зехтин.

„Смесването на маслиново масло от потребителски клас с алтернативи от по-нисък клас позволява на престъпниците да предлагат конкурентни цени, като същевременно се включват в законните вериги за доставки“, казват от Европол.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук