Испания благодари на България за усилието по изпращането на медицински материали, особено на най-крайно нуждаещите се държави, както и за организирането на полетите за експатриране на български граждани. Един от тези полети беше за Испания и в него бяха предложени места на наши граждани и на държави от други държави на ЕС, за да се приберат по родните си места или местата по пребиваване.

Тези инициативи потвърждават още повече нуждата от европейска солидарност и сътрудничество, за които България даде достатъчно доказателства във връзка с решаването на този световен проблем изискващ глобален и координиран отговор от всички европейски партньори.

„През месец април станахме още един път свидетели на тесните връзки между Испания и България. Връзки, които имат специално значение на фона на актуалната световна криза с COVID-19“, се казва в съобщение на Посолството на Испания в България.

Министерство на външните работи, ЕС и със сътрудничеството на Испания откриха спешна услуга за подпомагане на блокирани в чужбина испанци и улесняване на контакта между испанските граждани, пребиваващи в чужбина, които биха искали да предложат подслон на пътуващи техни сънародници.

С пристигането на следващите полети до края на седмицата, пътуващите испанци, които са се прибрали в Испания благодарение на посолствата и консулствата ни по света, сумарно ще наброят около 20 хиляди. Повечето завърнали са от Европа (9000), Америка (7000) следвани от Африка и Близкия Изток (3000) и Азия и Тихоокеанския район (1000).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!