Снимка: anfenglishmobile.com

Турция използва пандемията от коронавирус като инструмент, за да поддържа войната срещу кюрдските общности у дома и отвъд границата си, в Сирия, твърди сирийският сайт „Канари Нюз“, позовавайки се на правителствени източници.

Анкара е прекъснала ефективно доставките на вода в сирийската провинция Хасака – район под контрола на кюрдското правителство на североизток, след като обстрелите от подкрепяни от Турция въоръжени групи повредиха водопровод, се казва в статията, цитирана от „Ахвал Нюз“.

Турция започна военна операция в Северна Сирия, насочена към кюрдските сили през октомври, като въдвори контрол върху голяма част от територията в региона.

„Прекъсването на водоснабдяването по време на настоящите усилия за ограничаване на разпространението на коронавирусната болест излага децата и семействата на неприемлив риск. Миенето на ръцете със сапун е от решаващо значение в борбата срещу COVID-19“, твърди представителят на УНИЦЕФ в Сирия, Фран Екуиза.

Приблизително 8 500 души в Турция, между които депутати и журналисти, остават зад решетките заради връзките със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), където са под заплаха от пандемията COVID-19, се казва още в статията. Тя допълва, че липсва подходяща чистота в затворите, необходима за борба с пандемията и твеърди, че служителите на затворите отказват да насочват хората със симптоми към медицински отделения.

Турското правителство се готви да предостави амнистия на до една трета от 300 000 души в затвори в страната в опит за борба с пандемията, но политическите затворници, включително лицата, излежаващи присъди за връзки с ПКК, няма да бъдат сред тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!