евро

Властите на Испания и Холандия призоваха за реформа на бюджетните правила на ЕС заради обстановката, свързана с Украйна. Това съобщи в понеделник вестник El Pais, позовавайки се на проектодокумент, който правителствата на двете страни ще внесат в Еврогрупата.

„Европа преминава през безпрецедентни времена със сериозни последици за инфлацията, икономическия растеж и публичните финанси, включително бъдещи инвестиционни нужди. Това заслужава цялото ни внимание“, се казва в документа. В него се отбелязва сегашното високо ниво на дълг в страните от ЕС и се подчертава необходимостта от правила за постигане на „устойчивост на бюджета чрез по-ефективен и действен начин“.

Документът пояснява, че „държавите-членки трябва твърдо да се ангажират със създаването на фискални буфери, за да бъдат готови за следващия шок.“ Отбелязва се, че това трябва да стане чрез „реалистични, постепенни, но амбициозни стратегии за консолидация, специфични за всяка страна“. Испания и Холандия също предлагат инструменти за постигане на целите. По-специално става дума за създаване на национални планове, които отчитат „съответните обстоятелства на всяка страна“.

В допълнение, двете държави смятат, че ключов инструмент трябва да бъде правилото за разходите, което помага да се направят правилата „по-разбираеми, по-лесни за прилагане и по-антициклични“. „Системата трябва да има ясни положения, които да гарантират, че Европейската комисия и Европейският съвет предприемат необходимите стъпки, за да гарантират спазването на правилата“, посочва се в документа.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук