Испания, карантина, коронавирус

Испания няма планове за нова блокада на страната, въпреки новите огнища на Covid-19, пише испанският вестник EL PAIS.

„Ще има огнища. Важното е да ги контролираме възможно най-бързо”, заяви вицепремиерът на Испания Кармен Калво в интервю за испанския телевизионен канал Антена 3.

Калво допусна, че правителството може да възстанови извънредните мерки във всички части на страната ако огнищата на коронавирус излязат извън контрол.

„ Ако има момент на сериозна ситуация правителството има готовност да повиши нивото на тревога в отделни части, ако не се налага на цялата територия.Надявам се да не се налага да правим това. Но ние сме категорично за защита на здравето на хората. Ако моментът дойде, правителството има готовност да действа” , заяви вицепремиерът.

Няма план за нова блокада

Скоро след това обаче говорителят на правителството Мария Хесус Монтеро обясни, че няма нито краткосрочни, нито дългосрочни планове за повторно въвеждане на извънредните мерки в Испания.

„В Испания действат няколко локални огнища на заразата, които се следят внимателно. Ако заразата отново избухне във всички части на страната действащото законодателство позволява ограничения на придвижването на определени групи хора в различните райони”, допълни Монтеро.

Изявлението беше направено, след като Германия отново въведе мерки за ограничения в райони, в които наскоро се появиха коронавирусни огнища, сред които бе и един месокомбинат.

Законът от 1981 г., който регламентира повишаването на нивото на тревога в страната, позволява на правителството да обяви спешни мерки на цялата или на част от територията на страната в ситуации на сегашната здравна криза, припомня EL PAIS.

Когато само един регион или част от него е засегнат от кризата, местните власти могат да поискат от правителството да обяви състояние на тревога. Извънредните мерки се въвеждат за 15 дни, след което долната камара на Испания, Конгресът на депутатите, трябва да одобри удължаването им.

Исканията на консерваторите

Лидерът на Народната партия Пабло Касадо заяви, че е готов да подкрепи постановлението на правителството за „новата нормалност”, което ще бъде гласувано в Конгреса в четвъртък, но при определени условия.

От основната опозиционна сила в страната искат създаване на национална агенция, която да координира здравните мерки. Тази функция в момента се изпълнява от отделните райони. Това според него е начин за превенция и мониторинг на пандемията. Другите изисквания на опозицията са повече здравен персонал и създаване на звено от здравни специалисти, готови да действат по всяко време, във всеки един район на страната.

Испанските консерватори настояват още за създаване на екшън план за пациенти с други заболявания, чието лечение се бави заради кразита с Covid-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!