Извънредната епидемична обстановка в страната остава до 15 юли.

Решението прие Министерски съвет. Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че нови тежки мерки няма да се налагат, но ще се засили контрола по спазване на досега наложените.

Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват, заяви Ананиев.

В сила остава:

  • Забрана за влизане на територията на страната
  • карантиниране на лица от определени държави
  • хигиена на ръцете
  • физическа дистанция
  • дезинфекция
  • носене на маски на закрити обществени места
  • дистанционна форма на работа.
  • Ограничаване на събирането на групи хора.

Направен бил задълбочен анализ

Предложението се базира не само на последните данни за разпространението на COVID-19, но и на задълбочен анализ на седмична и двуседмична основа за развитието на болестта, мотивира предложението здравният министър Кирил Ананиев.

Анализът показва, че за последните 4 седмици – след 9 юни има значително завишаване на отчетените бройки на хората, които са носители или болни от коронавирус.

Пробите са над 2 000 дневно

Увеличихме броят на изследванията, вече има 36 лаборатории към лечебни здравни заведения и регионални здравни инспекции, посочи Ананиев, като посочи, че в последните две седмици пробите на ден са близо по 2 хиляди.

Защо се стигна дотук?

„Безспорно мерките, които въведохме, имат резултат за здравето на хората. Ние поетапно отворихме всичко. Умолявахме само за едно – да се спазва дисциплина. Бяхме единствените, които дадоха възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката? Струпаха се без маски. Затова има рестрикцията по 1 000 души на сектор. Но и това не се спазва. Ако така продължат, ще затворим стадионите, както в Германия, Франция, Италия. Явно, като се направи жест, не се отчита. Отворихме дискотеките, видяхте какво правят там. Съжалявам. Демокрацията е за дисциплинираните, за вътрешната дисциплина да спазваш определените правила“, каза премиерът Бойко Борисов.

Още от неговите думи вижте ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!