Бойко Борисов
на снимката: Бойко Борисов, премиер

Премиерът Бойко Борисов на практика обвини част от българските граждани, че нямат дисциплина и не спазват мерките.

„Безспорно мерките, които въведохме, имат резултат за здравето на хората. Ние поетапно отворихме всичко. Умолявахме само за едно – да се спазва дисциплина. Бяхме единствените, които дадоха възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката? Струпаха се без маски. Затова има рестрикцията по 1 000 души на сектор. Но и това не се спазва. Ако така продължат, ще затворим стадионите, както в Германия, Франция, Италия. Явно, като се направи жест, не се отчита. Отворихме дискотеките, видяхте какво правят там. Съжалявам. Демокрацията е за дисциплинираните, за вътрешната дисциплина да спазваш определените правила“, допълни той.

Министър-председателят отбеляза, че няма поле за подигравки за връщането на маските, а това е било направено само заради увеличаващия се брой заболели с коронавирус.

„Понеже доста хора отидоха в Гърция на почивка, казват, че всеки сервитьор носи маска шлем, а глобата е 5 000 евро“, посочи той.

Борисов подчерта, че наред със заболелите и главоломно се увеличава броят на оздравелите.

„Третираме заболелите с най-добрите медикаменти, на това се дължат добрите резултати“, допълни той.

Удължава се епидемичната обстановка

Преди това здравният министър Кирил Ананиев каза, че извънредната епидемична обстановка се удължава до 15 юли.

Министър Ананиев добави, че от 26 май – 9 юни са били правени среднодневно по 1 2000 проби на ден, а в последните две седмици по близо 2 000.

„Това го казвам, за да отчета какво е среднодневното ниво на положителност на лабораторните изследвания. От 26 май до 9 юни то е било 2,43, докато сега е 4,4 на 100. Това показва, че имаме повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване на разпространението на коронавирус. Има увеличени и на броя на заразените лица медицински персонал – 371 човека, това са лекари, санитари, медицински сестри, фелдшери, което не е добър факт. Полагаме всички грижи и условия в лечебните заведения, за да ги съхраним“, допълни той.

Още по темата четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук