Експертите по микробиология в Испания предупреждават, че бързите тестове за коронавирус, които страната купи от Китай, не откриват надеждно положителните случаи. Грешката бе открита в тежък момент, в който Испания е в крайна нужда, намирайки се в хватката на втората най-лоша коронавирусна епидемия в света, само след Италия по брой на съобщените смъртни случаи, съобщава „Бизнес инсайдър“.

Проучванията на тестовете, направени в Испания, установяват, че те имат само 30% чувствителност, което означава, че правилно идентифицират само 30% от хората с вируса, казаха източници на испанския вестник “El País”. Тези източници подчертаха, че тестовете трябва да имат чувствителност над 80%. За сравнение американските центрове за контрол на заболяванията казват, че Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) изисква бързите тестове за грип да имат 80% чувствителност.

Тези проучвания подтикнаха Испанското дружество по инфекциозни заболявания и клинична микробиология официално да препоръчат ненадеждните тестове да не се използват, съобщава El País. Вместо това здравните работници трябва да използват други тестове, които отнемат повече време, за да дадат резултат.

Фернандо Симон, директор на испанския Център за здравни предупреждения и спешни случаи, заяви в четвъртък, че Испания е проверила 9 000 от тестовете и като установи, че резултатите им не са достатъчно добри, реши да ги върне.

Испанското министерство на здравеопазването потвърди резултатите от изследванията на тестовете пред El País, като говорител заяви, че Здравният институт на Карлос III – институт за обществено здраве, който докладва на правителството, „откри чувствителност, която не съответства на установената в техническия лист.“

Говорителят добави, че институтът е наредил да бъде изтеглена пратка от тестовете до Мадрид. Вместо това ще бъдат въведени нови тестове, одобрени от правителството, каза той.

Тестовете се използват в районите на Андалусия и Галисия и те бяха пуснати за първи път в района на Мадрид в сряда.

Забавянето на прилагането на новия тест ще навреди допълнително на усилията на Испания за овладяване на вируса, който от началото на 26 март е убил над 4000 души в страната.

Тестовете са направени от китайската биотехнологична компания “Bioeasy”, съобщи El País. Тестовете на компанията са закупени и от други страни, включително Грузия.

Китайското посолство в Испания заяви в Twitter в четвъртък, че медицинските доставки, дарени от Китай на други заразени страни, не включват продуктите на „Bioeasy“.

В него се казва, че китайското министерство на търговията дава на Испания списък на производителите и че “Bioeasy” не е сред тях.
Подчертано бе, че компанията все още не е получила лиценз от Китайската национална администрация на медицински продукти за продажба на своите продукти.

Испания закупи 640 000 комплекта за бързо тестване от Китай и Южна Корея. Не е ясно колко от тях са произведени от “Bioeasy”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!