Испанският парламент подкрепи предложението на правителството за удължаване на извънредния режим във връзка с коронавирусната епидемия с още 15 дни – до 11 април включително.

Испанските власти въведоха извънредно положение на 14 март, като ограничиха движението на хора за срок от 5 дни.

321 депутати гласуваха „За“, 28 се въздържаха. Нито един глас не бе против.

По-голямата част от 350-те депутати, във връзка с карантината, гласуваха онлайн, в заседателната зала имаше само 43-ма избрани представители.

Според премиера Педро Санчес, отстояването пред депутатите на необходимостта от удължаване на извънредното положение е основната задача на правителството „да защити гражданите на Испания“.

„Изолацията е необходима. Не е лесно правителството да поиска това, както и за вас не е лесно да решите, но още по-трудно е гражданите да го приемат … Това е нова жертва за всички … За да го победите (вируса), трябва да го лишите от основното му оръжие – социалните контакти. Моля ви за време и нещо много ценно сега: вярност и единство “, каза Санчес.

По време на обсъждането, продължило 11 часа, опозицията разкритикува правителството, че е предприело твърде късно карантинните мерки. „В сравнение с кого? С Великобритания? Със САЩ, с Франция?“, Каза премиерът, припомняйки, че всички тези страни не са били готови за такова бързо развитие на ситуацията и не са могли да предскажат мащаба на кризата.

По брой на жертвите и заразените, Испания е на второ място в Европа след Италия. Към 25 март официално са регистрирани почти 48 хиляди случая на болестта, от които 3 434 души са починали (повече отколкото в Китай).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!