Броят на смъртните случаи в САЩ, причинени от коронавируса, нарасна до 1 031, а броят на потвърдените случая в цялата страна достигна 68 572 според данните от университета „Джон Хопкинс“, предаде АФП. Съединените щати са на трето място по брой потвърдени случаи на Ковид-19 след Китай и Италия. Счита се, че истинският брой на заразените е далеч по-висок, просто хората не са проявили симптоми.

Междувременно Сенатът на САЩ прие законопроект за отпускането на 2 трилиона долара за стимулиране на икономиката във връзка с пандемията на коронавирус.

Обсъждането на законопроекта продължи няколко дни, а президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да подпише документа, веднага щом бъде поставен на бюрото му. Преди това законът все още трябва да премине през Камарата на представителите, гласуването в която може да се проведе в петък.

Пакетът включва 350 милиарда долара за подкрепа на малкия бизнес, 250 милиарда за помощи за безработни, 46 милиарда за пряка борба с вируса.

Други 500 милиарда долара ще бъдат изразходвани за формиране на стабилизиращ фонд за подкрепа на предприятията, щатите и градовете, които са най-тежко засегнати от ефектите на пандемията от коронавирус. Тази сума ще включва средства за подпомагане на пътническите авиопревозвачи (25 милиарда) и 17 милиарда за заеми на „предприятия, важни за поддържането на националната сигурност“.

Законопроектът предвижда и еднократни плащания на милиони американски данъкоплатци с доходи до 75 хиляди долара годишно: 1,2 хиляди долара за възрастен и 500 долара за всяко дете. Общо за тези цели са планирани около една четвърт от всички средства – 500 милиарда долара.

По-рано министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че освен пряка подкрепа за икономиката, Федералният резерв – централната банка на САЩ, ще получи до 4 трилиона долара ликвидност за подкрепа на икономиката. Така общата сума на директната и кредитна помощ ще бъде около 6 трилиона долара, което според съветника на американския президент Лари Кудлоу е най-голямата сума в историята на страната. За сравнение, цялата икономика на САЩ е около 21 трилиона долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!